جلد 7، شماره 27 - ( جلد 7 شماره 27 1397 )                   جلد 7 شماره 27 صفحات 102-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

The effect of various zinc concentrations in sewage sludge on alleviating oxidative damage induced by cadmium toxicity in lettuce . Plant Process and Function 2019; 7 (27) :87-102
زارع علی اکبر، خوشگفتارمنش امیرحسین، ملکوتی محمد جعفر، بهرامی حسینعلی، افیونی مجید، عسکری کلستانی علیرضا. تاثیر سطوح مختلف روی لجن فاضلاب بر کاهش خسارت اکسیداتیو ناشی از سمیت کادمیم در کاهو. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1397; 7 (27) :87-102

1- دانشگاه صنعتی اصفهان
2- دانشگاه صنعتی اصفهان ، Amirkhosh@cc.iut.ac.ir
3- دانشگاه تربیت مدرس تهران
4- تربیت مدرس
یکی از نگرانی­های مربوط به کاربرد لجن فاضلاب در اراضی کشاورزی، غلظت به نسبت بالای کادمیم در این پسماند است که حتی در غلظت­های پایین نیز برای گیاه سمی بوده و سبب ایجاد خسارت اکسیداتیو می­شود. به نظر می­رسد با توجه به غلظت بسیار بالاتر روی در مقایسه با کادمیم در لجن فاضلاب، خسارت اکسیداتیو ناشی از کادمیم می­تواند تحت تاثیر قرار گیرد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر غلظت­های مختلف روی (30، 60، 90، 120 و 150 میلی­گرم بر کیلوگرم خاک) بر خسارت اکسیداتیو ناشی از سطوح مختلف کادمیم (75/0، 5/1 و 3 میلی­گرم بر کیلوگرم خاک) در لجن فاضلاب اضافه شده به خاک در گیاه کاهو انجام گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت کادمیم علاوه بر افزایش غلظت مالون دی­آلدئید (MDA)، فعالیت آنزیم­های سوپر اکسیددیسموتاز، کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و پراکسیداز به طور کلی افزایش یافت. کاهش غلظت مالون دی­آلدئید با افزایش غلظت روی در لجن نشان­دهنده نقش این عنصر در کاهش خسارت اکسیدایتو ناشی از سمیت کادمیم در گیاه بود. به طور کلی با افزایش غلظت روی، فعالیت آنزیم­های سوپر اکسیددیسموتاز، کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و پراکسیداز کاهش یافت. با توجه به نتایج آزمایش حاضر به نظر می­رسد کاهش فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدان در غلظت بالای روی در لجن فاضلاب به دلیل کاهش خسارت اکسیداتیو ناشی از کادمیم در گیاه باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1396/9/26 | پذیرش: 1397/5/3 | انتشار: 1397/11/14