جلد 2، شماره 5 - ( جلد 2، شماره 5 1392 )                   جلد 2 شماره 5 صفحات 48-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pirnajmodin F, Majidi M M, kiyani R. Evaluation of forage yield and root characteristics of tall fescue (Festuca arundinacea) genotypes under drought stress. Plant Process and Function 2013; 2 (5) :41-48
پیرنجم الدین فاطمه، مجیدی محمد مهدی، کیانی راضیه. واکنش خصوصیات سیستم ریشه‌ای و عملکرد ژنوتیپ‌های فسکیوی بلند(Festuca arundinacea) در شرایط تنش رطوبتی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1392; 2 (5) :41-48

1- دانشگاه صنعتـی اصفهان
این تحقیق به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر برخی خصوصیات سیستم ریشه‌ای و عملکرد علوفه در فسکیوی بلند در سال زراعی 1390-1389 در مزرعه داخلی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. تعداد 12 ژنوتیپ فسکیوی بلند در سه سطح تنش خشکی (شاهد، تنش متوسط و شدید) بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار بررسی شدند. کلونی ژنوتیپ‌ها در گلدان‌هایی با ارتفاع 60 سانتی‌متر و قطر 12 سانتی‌متر کشت گردید. پس از اعمال تیمارها صفات ریشه در دو عمق 30-0 و 60-30 سانتی‌متر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر تنش خشکی، ژنوتیپ و اثر متقابل آنها برای تمام صفات اندازه‌گیری شده، معنی‌دار بود. تنش خشکی متوسط، وزن خشک ریشه را به‌طور معنی‌داری افزایش داد، لیکن در شرایط تنش شدید این صفت تغییر معنی‌داری نسبت به شاهد نداشت. با افزایش شدت تنش خشکی نسبت ریشه به اندام هوایی در هر دو عمق افزایش معنی‌داری نشان داد، به‌طوری که در عمق 30-0 سانتی‌متر حدود 30 درصد و در عمق 60-30 سانتی‌متر حدود 54 درصد افزایش یافت. اثر تنش خشکی بر عملکرد علوفه خشک نیز معنی‌دار بود، به‌گونه‌ای که کاهش عملکرد از شاهد به تنش متوسط و شدید به ترتیب 15 و30 درصد بود. برخی ژنوتیپ‌ها نظیر P21 (با منشأ اصفهان) علاوه بر عملکرد بالا از خصوصیات ریشه‌ای مطلوب در حالت تنش شدید نیز برخوردار بودند که می‌توانند برای مطالعات اصلاحی مورد استفاده قرار گیرند. .
دریافت: 1392/3/28 | پذیرش: 1392/6/17 | انتشار: 1392/9/9