جلد 7، شماره 27 - ( جلد 7 شماره 27 1397 )                   جلد 7 شماره 27 صفحات 306-293 | برگشت به فهرست نسخه ها

jafarian T, zarea J, siosemardeh A. Flag leaf anatomical characteristics and the spike pretreatment changes with hydrogen peroxide and its relationship with grain yield in dry land conditions. Plant Process and Function 2019; 7 (27) :293-306
جعفریان طیبه، زارع جواد، سی و سه مرده عادل. بررسی خصوصیات آناتومیکی برگ پرچم و محور سنبله گندم پیش تیمار شده با پراکسیدهیدروژن و ارتباط آن با عملکرد دانه گندم در شرایط دیم . فرآیند و کارکرد گیاهی. 1397; 7 (27) :293-306

1- دانشگاه ایلام
2- دانشگاه ایلام ، mj.zarea@yahoo.com
3- دانشگاه کردستان

به منظور بررسی اثر آماده­سازی بذر (پرایمینگ) با غلظت­های مختلفی از پراکسید هیدروژن بر آناتومی برگ پرچم و محور سنبله دو رقم گندم (کراس سبلان (گندم نان) و ساجی (گندم دوروم)) و ارتباط آن با عملکرد دانه، تحت شرایط دیم آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک­های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ایلام انجام شد. تیمارهای آزمایشی (پرایمینگ بذر) شامل چهار سطح غلظت پراکسید هیدروژن (0، 25، 50، 80 میلی مولار) و دو رقم گندم ( کراس سبلان، ساجی) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه، وزن دانه در سنبلچه چهارم تا هشتم، مساحت برگ، تعداد و طول روزنه و نیز ویژگی­های آناتومیک برگ پرچم و محور سنبله مورد مطالعه در این پژوهش تحت تاثیر آماده­سازی بذر با پراکسیدهیدروژن قرار گرفت. گیاهانی که بذر آنها با پراکسید هیدروژن پیش تیمار شده بودند از سطح برگ و طول روزنه بیشتر، مساحت و قطر آوند چوبی و آبکش، مساحت مزوفیل، مساحت غلاف آوندی، مساحت اپیدرم بالا و پایین بزرگتری در برگ پرچم برخوردار بودند همچنین تحت تأثیر پراکسید هیدروژن خصوصیات آناتومیکی محور سنبله شامل مساحت آوند چوبی و آبکش، اندازه دستجات آوندی نسبت به شاهد بزرگتر بود. در نهایت پیش تیمار بذر با غلظت 80 میلی مولار پراکسیدهیدروژن نسبت به سایر غلظت­ها از طریق اثرگذاری مثبت بر خصوصیات آناتومیکی برگ برچم و محور سنبله باعث افزایش عملکرد دانه در هر دو رقم گندم در شرایط دیم شد.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تنش خشكي
دریافت: 1395/8/20 | پذیرش: 1396/3/31 | انتشار: 1397/11/14