جلد 6، شماره 21 - ( جلد 6، شماره 21، پاییز 1396 )                   جلد 6 شماره 21 صفحات 236-223 | برگشت به فهرست نسخه ها

Safari S, Erfani-Moghadam J, Zarea M J. Effects of salicylic acid on some morpho-physiological and biochemical characteristics of walnut seedlings under salinity condition. Plant Process and Function 2017; 6 (21) :223-236
صفری سیاوش، عرفانی مقدم جواد، زارع محمد جواد. اثرات‌ ‌اسید‌ سالیسیلیک بر برخی از ویژگی­های مورفو-فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی دانهال گردو تحت تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1396; 6 (21) :223-236

1- دانشگاه ایلام
2- دانشگاه ایلام ، j.erfani@ilam.ac.ir

در بین تنش‌های غیر زنده، شوری خاک یکی از مهمترین فاکتورهای تاثیر گذار بر رشد و تولید محصول در سراسر جهان است. در این پژوهش، اثر اسید سالیسیلیک بر پارامترهای مورفو-فیزیولوژیک و بیوشیمیایی دانهال‌های گردو تحت تنش شوری بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور اسید سالیسیلیک (صفر، 1، 2 و 3 میلی­مولار) و NaCl (صفر، 50، 100 و 150 میلی­مولار) در سه تکرار  انجام شد و دانهال­های گردو 60 روز بعد از اعمال شوری مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد تفاوت معنی­داری در بین تیمارها برای صفات بررسی شده وجود دارد. نتایج نشان داد افزایش غلظت شوری باعث کاهش برخی پارامترهای رشدی مانند تعداد برگ، سطح برگ، تعداد شاخه فرعی و ارتفاع ساقه گردید. همچنین شوری باعث کاهش رنگدانه­های کلروفیل و محتوای نسبی آب برگ شد اما مقدار نشت یونی، مالون‌دی‌آلدئید و پرولین در مقایسه با شاهد افزایش یافت. نتایج کاربرد سالیسیلیک اسید نشان داد غلظت یک میلی­مولار این ماده موجب افزایش مقاومت دانهال‌های گردو به تنش شوری می­شود. همچنین اثرات متقابل شوری و اسید سالیسیلیک بر مقدار کاروتنوئید، محتوای آب نسبی برگ، نشت یونی، مالون‌دی‌آلدئید و مقدار پرولین معنی‌دار گردید. نتایج کلی آزمایش نشان داد کاربرد اسید سالیسیلیک با غلظت یک میلی­مولار باعث کاهش تخریب بافت در دوره تنش شوری می­گردد و به عنوان تیماری مناسب باعث حفظ دانهال گردو شده است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1395/1/23 | پذیرش: 1395/4/30 | انتشار: 1396/8/6