جلد 6، شماره 19 - ( جلد 6، شماره19، بهار 1396 1396 )                   جلد 6 شماره 19 صفحات 25-34 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Norouzi R, Norouzi M, Mirahmadi S F, Mirzaei G. Investigation of quantitative and qualitative variations in essential oil of Salvia limbata in Wild and Field conditions. jppf. 2018; 6 (19) :25-34
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-535-fa.html
نوروزی رضا، نوروزی مریم، میراحمدی سید فاضل، میرزائی قاسم. بررسی تغییرات کمی و کیفی اسانس Salvia limbata در شرایط رویشگاهی و زراعی. مجله فرآیند و کارکرد گیاهی. 1396; 6 (19) :25-34

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-535-fa.html


مربی دانشگاه محقق اردبیلی ، reza.norouzi@uma.ac.ir
چکیده:   (525 مشاهده)

مریم گلی لبه­ دار (.C. A. Mey Salvia limbata) گیاهی علفی، چند ساله و با اثرات اثبات شده دارویی از خانواده نعناعیان است. این پژوهش با هدف مطالعه تغییرات کمّی و کیفی اسانس گونه مذکور در اثر کشت در محل­های جدید (کرج و ابهر) درمقایسه با رویشگاه طبیعی (سمنان) انجام پذیرفت. پیکر رویشی گیاهان در زمان گلدهی جمع ­آوری شد و اسانس­ به روش تقطیر با آب توسط دستگاه کلونجر استخراج گردید. اسانس ­ها توسط کروماتوگرافی گازی (GC) و گاز کروماتوگراف متصل به طیف سنج جرمی(GS-MS) شناسایی شدند. کشت این گونه در شرایط جدید سبب افزایش میزان اسانس و تغییر کمی و کیفی اجزاء اسانس آن نسب به نمونه­ رویشگاهی شد. بازده اسانس در شرایط رویشگاهی و زراعی کرج و ابهر به ترتیب 0/23، 0/3 و 0/34 درصد وزنی به وزنی به دست آمد. ترکیب­های عمده در اسانس نمونه رویشگاهی (1,8- cineole (18/98%)، &alpha-Pinene (11/91% و (&beta-mircene (9/69% بودند. دو ترکیب اصلی اسانس گیاهان کشت شده در کرج و ابهر  &alpha-Pinene(به ترتیب 23/49%، 28/21%) و &beta-Pinene (به ترتیب 19/21%، 22/42%) شناسایی شد. در مجموع بیشترین میزان مونوترپن­ های هیدروکربنه و کمترین میزان مونوترپن­ های اکسیژن دار و سزکوئی­ ترپن­ها در اسانس گیاه کشت شده در ابهر مشاهده گردید.

متن کامل [PDF 359 kb]   (163 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: ۱۳۹۴/۱۰/۱۹ | پذیرش: ۱۳۹۵/۱/۱۷ | انتشار: ۱۳۹۵/۱۲/۲۲

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن فیزیولوژی گیاهی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb