جلد 6، شماره 19 - ( جلد 6، شماره19، بهار 1396 1396 )                   جلد 6 شماره 19 صفحات 293-302 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

moraditelavat M, alamisaeed K, karmollachaab A, hasanvand H. Response antioxidant enzymes, lipid peroxidation and cell death of rice cultivars to salinity stress. jppf. 2018; 6 (19) :293-302
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-530-fa.html
مرادی تلاوت محمدرضا، عالمی سعید خلیل، کرملاچعب عزیز، حسنوند حدیث. پاسخ آنزیم‏های آنتی‏اکسیدانی، لیپیداسیون غشاء و مرگ سلولی ارقام برنج به تنش شوری. مجله فرآیند و کارکرد گیاهی. 1396; 6 (19) :293-302

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-530-fa.html


دانشگاه کشاورزی رامین خوزستان ، azizchaab@gmail.com
چکیده:   (341 مشاهده)

به منظور بررسی فعالیت آنزیم‏های آنتی‏اکسیدانی، لیپیداسیون غشاء و مرگ سلولی گیاهچه‏ی برخی ارقام برنج شامل آمل 3، دانیال (LD183)، شفق، فجر و عنبوری قرمز تحت سطوح مختلف شوری، آزمایشی آبکشت‏ به‏صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار در تابستان 1393 انجام گردید. شوری در سه سطح صفر، 4 و 8 دسی‏زیمنس بر متر، با استفاده از کلرید سدیم اعمال گردید. صفات مورد بررسی شامل پراکسیدهیدروژن، مالون‏دی‏آلدهید، کاتالاز، آسکوربیک‏پراکسیداز، گوایکول پراکسیداز، نشت الکترولیتی، سدیم اندام هوایی و وزن خشک گیاهچه‏ها بود. نتایج نشان داد شوری تأثیر معنی‏داری بر صفات داشت و سبب کاهش وزن خشک گیاهچه‏ها و افزایش سایر صفات مورد بررسی گردید. واکنش ارقام برنج به شوری متفاوت بود، به طوری که در ارقام عنبوری قرمز و آمل 3 فالیت بیشتر آنزیم‏های آنتی‏اکسیدانی و پراکسیداسیون لیپید کمتر مشاهده شد. دو رقم مذکور در شرایط بدون شوری دارای کمترین وزن خشک اندام هوایی (به ترتیب 15/5 و51/5 گرم در بوته) بودند ولی در شوری شدید (8 دسی‏زیمنس بر متر) تفاوت معنی‏داری با سایر ارقام نداشتند. از طرفی بیشترین کاهش در وزن خشک اندام هوایی در بالاترین سطح شوری (8 دسی‏زیمنس بر متر) در ارقام دانیال (9/51 درصد) و فجر (4/49 درصد) دیده شد. بنابراین در شرایط تنش شوری ارقام عنبوری قرمز و آمل 3، فعالیت آنزیم‏ کاتالاز بیشتر و پراکسید هیدروژن و نشت مواد الکترولیتی کمتری داشتند و کاهش در وزن خشک آنها کمتر بود و بر این اساس تنش شوری را در مرحله گیاهچه‏ای بهتر تحمل کردند.

متن کامل [PDF 223 kb]   (128 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: ۱۳۹۴/۱۰/۱۴ | پذیرش: ۱۳۹۴/۱۲/۱۵ | انتشار: ۱۳۹۵/۱۲/۲۲

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن فیزیولوژی گیاهی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb

تحت نظارت وف ایرانی آسپا-وف