جلد 6، شماره 21 - ( جلد 6، شماره 21، پاییز 1396 )                   جلد 6 شماره 21 صفحات 196-185 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahimi S, Pirzad A, Jalilian J, Tajbakhsh M. Nutrients and biomass variations in Pot Marigold (Calendula officinalis L.) under water deficit stress and phosphorus (Chemical and Biological) sources. Plant Process and Function 2017; 6 (21) :185-196
رحیمی سجاد، پیرزاد علیرضا، جلیلیان جلال، تاجبخش مهدی. تغییرات عناصر غذایی و زیست توده همیشه بهار (Calendula officinalis L.) تحت تنش کمبود آب و منابع شیمیایی و زیستی فسفر . فرآیند و کارکرد گیاهی. 1396; 6 (21) :185-196

1- دانشگاه ارومیه
2- دانشگاه ارومیه ، pirzadalireza@gmail.com

کودهای زیستی شامل موادی هستند جامد، مایع یا نیمه جامد که حاوی یک و یا چند گونه میکروارگانیسم بوده و باعث گسترش سیستم ریشه­ای شده و موجب جذب بهتر آب و عناصر غذایی و در نتیجه رشد بیشتر گیاه می­شود. به منظور بررسی اثر تنش کمبود آب و کود فسفره زیستی و شیمیایی بر تجمع عناصر غذایی در برگ و تولید زیست­توده گیاهی همیشه بهار، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با 3 تکرار در سال 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ارومیه اجرا گردید. تیمار­های آزمایش شامل آبیاری (در 50% و 80% ظرفیت زراعی) و نوع کود فسفره (شاهد، سوپر فسفات تریپل به میزان 100 کیلوگرم در هکتار، باکتری­های حل کننده فسفات و گونه­های قارچ میکوریزا از جنس گلوموس (Glomus intraradices, G. mosseae, G. hoi) بودند. نتایج نشان داد که در شرایط تنش کمبود آب میزان فسفر برگ به­صورت معنی­داری در مقایسه با شرایط طبیعی کاهش یافت، همچنین تأثیر نوع کود بر درصد کلنیزاسیون ریشه، و اثر متقابل بین آبیاری و کود بر میزان پروتئین برگ و عملکرد زیستی معنی­دار بود. بیشترین افزایش کلنیزاسیون ریشه همیشه بهار نسبت به شاهد در گیاهان تیمار شده با گونه­ G. hoi مشاهده گردید. به­طور کلی در شرایط تنش کمبود آب، تولید زیست­توده کاهش یافت که می­تواند ناشی از کاهش دسترسی ریشه گیاه به عناصر غذایی در این شرایط باشد. اما عملکرد پروتئین برگ در شرایط تنش کمبود آب نسبت به شرایط طبیعی بیشتر بود.

دریافت: 1394/10/13 | پذیرش: 1395/3/5 | انتشار: 1396/8/7