جلد 5، شماره 17 - ( جلد 5، شماره 17، پاییز 1395 1395 )                   جلد 5 شماره 17 صفحات 15-28 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rezaei- Chiyaneh E, Jamali M, pirzad A, tofig S. Effect of mycorrhizal fungi on some morphophysiological characters and yield of Summer savory (Satureja hortensis L.) in condition salt stress. jppf. 2016; 5 (17) :15-28
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-377-fa.html
رضائی چیانه اسماعیل، جمالی موسی، پیرزاد علیرضا، توفیق سمیرا. تأثیر قارچ مایکوریزا بر برخی از صفات مورفوفیزیولوژیکی و عملکرد مرزه در شرایط تنش شوری. مجله فرآیند و کارکرد گیاهی. 1395; 5 (17) :15-28

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-377-fa.html


استادیار دانشگاه ارومیه ، ismaeil.rezaei@gmail.com
چکیده:   (1353 مشاهده)

همزیستی قارچ مایکوریزا با ریشه گیاهان از طریق بهبود جذب آب و عناصر غذایی می‌تواند در کاهش اثرات منفی تنش شوری موثر باشد. به منظور بررسی تأثیر قارچ مایکوریزا بر برخی از صفات مورفوفیزیولوژیکی و عملکرد گیاه مرزه آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور آذربایجان غربی- شهرستان نقده در سال 1392 اجرا شد. عامل اول شامل سه سطح شوری صفر (شاهد)، 75 و 150 میلی مولار کلرید سدیم و عامل دوم گونه قارچ مایکوریزا در هفت سطح شامل گونهGlmus versiforme ،G. mosseae، intraradices G.، caledonium G.،clarum G. ، Acaulospora langula و شاهد (بدون قارچ) بود. با افزایش سطوح شوری غلظت کلروفیل a، طول و قطر ساقه به طور معنی‌داری کاهش یافتند. بیشترین غلظت کلروفیلa ، طول و قطر ساقه مربوط به کاربرد مایکوریزا گونه G. versiforme بود که تفاوت معنی‌داری با گیاهان همزیست با سایر گونه‌ها نشان نداد. اثر متقابل مایکوریزا و سطح شوری روی تعداد برگ، وزن خشک کل، کلرفیل b، کلروفیل کل، پرولین و محتوای نسبی آب برگ RWC)) معنی‌دار بود. بیشترین وزن خشک گیاه مربوط به کاربرد گونه مایکوریزاG. intraradices در غلظت صفر میلی مولار شوری بود. بیشترین میزان کلروفیل b و کلروفیل کل مربوط به تلقیح با گونه G. intradices در غلظت 75 میلی مولار بر متر شوری به دست آمد. بیشترین محتوای نسبی آب برگ (6/87 درصد) مربوط به گیاهان تلقیح شده با گونهG. caledonium در غلظت 75 میلی مولار شوری، و بیشترین میزان پرولین (61/4 میلی‌گرم بر گرم) از گونه G. mosseae در غلظت 75 میلی‌مولار شوری به دست آمدند. نتایج به طور کلی نمایانگر بهبود شرایط مورفوفیزیولوژیکی و عملکرد گیاه مرزه تحت شرایط شوری در اثر همزیستی با قارچ مایکوریزا می‌باشد.

متن کامل [PDF 1004 kb]   (418 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: ۱۳۹۳/۱۰/۲۹ | پذیرش: ۱۳۹۴/۸/۹ | انتشار: ۱۳۹۵/۶/۱۳

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb