جلد 4، شماره 13 - ( جلد 4، شماره 13، پاییز 1394 1394 )                   جلد 4 شماره 13 صفحات 151-145 | برگشت به فهرست نسخه ها

kashefi B, Booyeh B, Alipour Z. Essential Oils, Organic Agriculture, Organic fertilizers, Zuleng. Plant Process and Function 2015; 4 (13) :145-151
کاشفی بهاره، بویه بهرام، علیپور زرین تاج. بررسی تاثیرکمپوست و ورمی‌کمپوست بر ویژگی‌های مورفولوژیک و بیوشیمیایی گیاه زولنگ (Trautv. Eryngium caucasicum). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1394; 4 (13) :145-151

1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان ، bahareh.kashefi@gmail.com
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان
مصرف کودهای آلی در نظام کشاورزی پایدار، موجب پایداری عملکرد به ویژه در تولید گیاهان دارویی می‌گردد. از طرفی توجه به گیاهان دارویی فراموش شده مانند زولنگ (Eryngium caucasicum Trautv.) که برگ آن حاوی اسانس می‌باشد، بدلیل پتانسیل‌های غنی ناشناخته بسیار حائز اهمیت است. به منظور بررسی اثر کودهای آلی و شیمیایی بر روی گیاه زولنگ آزمایشی به صورت بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1391-1390 در شهرستان ساری انجام شد. تیمارها شامل ورمی‌کمپوست، کمپوست، کود شیمیایی NPK، کمپوست + ورمی‌کمپوست، کود شیمیایی+ کمپوست، کود شیمیایی + ورمی‌کمپوست، مخلوط کود شیمیایی+ کمپوست + ورمی‌کمپوست، شاهد (بدون مصرف کود آلی یا شیمیایی)، به میزان 150 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی NPK، 10 تن در هکتار ورمیکمپوست و 15 تن در هکتار کمپوست بودند. عملکرد وزن تر، وزن خشک، شاخص سطح برگ، میانگین تعداد برگ، درصد اسانس، عملکرد اسانس و همچنین متابولیت‌های ثانویه عمده گیاه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده از تجزیه واریانس حاکی از آن بود که در اکثر صفات مورد بررسی بجز درصد اسانس، اختلاف معنیداری بین تیمارهای اعمال شده و تیمار شاهد وجود داشت (5%=p). بیشترین درصد ماده لیمونین در تیمار کمپوست، 5- متیل- پایریمندون و بتا-سزکیفولاندرین در تیمار تلفیقی کمپوست + ورمی‌کمپوست بدست آمد. همچنین بیشترین عملکرد وزن تر، شاخص سطح برگ و درصد ماده 4- (5، 1- دایمتیلکس- 4-انیل) سیکولکس- 2-انون از تیمار 10 تن در هکتار ورمی‌کمپوست حاصل شد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1393/4/30 | پذیرش: 1393/11/29 | انتشار: 1394/7/21