جلد 5، شماره 17 - ( جلد 5، شماره 17، پاییز 1395 1395 )                   جلد 5 شماره 17 صفحات 120-109 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taghdisi Sayyar M, Enteshari S, daneshmand F. The interaction of exogenous glycine betaine and water deficit on some physiologic characteristic of tomato (Lycopersicun esculentum Mill.) plants. Plant Process and Function 2016; 5 (17) :109-120
تقدیسی سیار مهدیه، انتشاری شکوفه، دانشمند فاطمه. بر هم کنش گلیسین‌بتائین برون‌زا و تنش کم‌آبی روی برخی صفات فیزیولوژیک گیاه گوجه ‌فرنگی (Lycopersicun esculentum Mill.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1395; 5 (17) :109-120

1- دانشجوی کارشناسی ارشد زیست شناسی (فیزیولوژی گیاهی)، دانشگاه پیام نور اصفهان
2- استادیار گروه علمی زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی 3697- 19395 تهران، ایران
3- استادیار گروه علمی زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی 3697- 19395 تهران، ایران ، f.daneshmand@yahoo.com

در بسیاری از گیاهان، گلیسین‌‌بتائین به عنوان یک اسمولیت و محافظ اسمزی عمل می‌کند. ولی همه گیاهان قادر به سنتز و تجمع این ماده در خود نمی‌باشند، گوجه فرنگی از جمله این گیاهان می‌باشد. این مطالعه به‌ منظور بررسی تأثیر کاربرد برون‌زای گلیسین‌بتائین در کاهش تنش خشکی در گیاه گوجه فرنگی انجام گرفت. تنش خشکی در سه سطح به صورت قطع آبیاری (0، 3 روز خشکی و 5 روز خشکی) و گلیسین‌بتائین در سه سطح (0، 25و 50 میلی‌مولار) به صورت محلول‌پاشی روی همه اندام‌های هوایی گیاه اعمال شد. تنش خشکی در هر دو سطح موجب کاهش سطح برگ سوم، وزن خشک اندام هوایی، درصد آب بافت برگ سوم، کاهش مقدار کلروفیل، کاروتنوئیدها، پروتئین، ترکیبات فنلی و آنتوسیانین‌ها و موجب افزایش پراکسیداسیون لیپید مقدار پرولین، قندهای احیاکننده و آسکوربات کل گردید. ولی کاربرد گلیسین‌بتائین در هر دو غلظت موجب کاهش پراکسیداسیون لیپید، مقدار پرولین و افزایش مقدار کلروفیل، کاروتنوئیدها، قند‌های احیا‌کننده، پروتئین، ترکیبات فنلی، آنتوسیانین‌ها و آسکوربات کل و در نتیجه افزایش سطح برگ سوم، افزایش وزن خشک اندام هوایی و درصد آب بافت برگ سوم گردید. در مجموع نتایج این مطالعه نشان داد که کاربرد برون‌زای هر دو غلظت گلیسین‌بتائین در گیاه گوجه فرنگی که فاقد توانایی ساخت این ماده می‌باشد، در کاهش اثرات تنش خشکی و بهبود رشد در شرایط تنش و غیرتنش موثر بود.

دریافت: 1393/4/23 | پذیرش: 1394/3/3 | انتشار: 1395/6/13