جلد 5، شماره 16 - ( 4-1395 )                   جلد 5 شماره 16 صفحات 96-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

Touhidi Nejad Z, Farahbakhsh H, Maghsoudi Moud A A. Evaluation of salicylic acid effects on some physiological traits of Fenugreek under drought stress. Plant Process and Function 2016; 5 (16) :85-96
توحیدی نژاد زهرا، فرح بخش حسن، مقصودی مود علی اکبر. بررسی اثر اسید سالیسیلیک بر برخی صفات فیزیولوژیکی گیاه شنبلیله تحت تنش خشکی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1395; 5 (16) :85-96

1- دانشگاه شهید باهنر کرمان
2- دانشگاه شهید باهنر کرمان ، hfarahbakhsh@yahoo.com

برای بررسی تأثیر اسید سالیسیلیک (صفر، 10، 15 و 20 میکرو مولار) بر برخی صفات فیزیولوژیک شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.) تحت تنش خشکی (0، 3- و 6- بار) ، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سال زراعی 1391 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان انجام شد. نتایج نشان داد که تنش خشکی میزان نشت یونی، پرولین و قندهای احیا کننده را به طور معنی داری افزایش داد اما سبب کاهش معنی دار سایر صفات(محتوای نسبی آب، شاخص پایداری غشاء، کلروفیل های a ، b ، a+b و کاروتنوئید) شد. افزایش سطح اسید سالیسلیک توانست اثر تنش خشکی را بر صفات ذکر شده به جزء پرولین و قندهای احیاء کننده کاهش دهد و منجر به افزایش میزان محتوای نسبی آب، شاخص پایداری غشاء، کلروفیل های a ، b ، a+b و کاروتنوئید و کاهش نشت یونی، در شرایط تنش خشکی شد. همچنین اثر متقابل بر روی همه ی صفات به جزء پرولین و قندهای احیا معنی دار گشت، که بیانگر پاسخ نسبتاً متفاوت اسید سالیسیلیک در سطوح تنش مختلف می باشد. بنابراین تیمار با سالیسیلیک اسید تحت شرایط تنش می تواند در کاهش و تعدیل اثرات تنش نقش داشته باشد.

دریافت: 1392/12/16 | پذیرش: 1394/4/24 | انتشار: 1395/4/20