جلد 12، شماره 57 - ( جلد 12، شماره 57، آذر و دی 1402 )                   جلد 12 شماره 57 صفحات 416-403 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bazhshi S, Gerami M, Shirdel Shahiri F, Akbari Nodehi , D, Mohammadi S M. Effect of iron oxide nanoparticle on some morpho-physiological characteristics of sport grass. Plant Process and Function 2023; 12 (57) : 24
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1925-fa.html
بخشی شهرام، گرامی مهیار، شیردل شهیری فضل، اکبری نودهی داوود، محمدی سیده محدثه. تأثیر نانو‌ذره اکسید آهن بر برخی از ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیکی چمن اسپورت. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (57) :403-416

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1925-fa.html

1- مؤسسه آموزش عالی غیرانتفاعی سنا، ساری، ایران
2- مؤسسه آموزش عالی غیرانتفاعی سنا، ساری، ایران ، mahyar.gerami@yahoo.com
3- دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم‌شهر، قائم‌شهر، ایران
4- دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات، تهران، ایران
چمن اسپورت مخلوط متناسبی از واریته­‌های ممتاز و مقاوم چمن می­باشد که در بسیاری از کشور‌های جهان برای چمن­کاری در پارک­‌ها و
زمین­‌های ورزشی به­طورگسترده مورد استقبال قرار گرفته است. با توجه به نقش نانو تکنولوژی در تولید گیاهان، بررسی تأثیر نانو ذرات بر فرایندهای رشدی چمن بسیار حائز اهمیت است. در این پژوهش اثر نانو ذره اکسید آهن بر برخی از ویژگی­های مورفوفیزیولوژیکی گیاه چمن اسپورت مورد بررسی قرار گرفت. عنصر آهن به­دلیل قرارگیری در زنجیره انتقال الکترون و نقش آن در فتوسنتز دارای اهمیت فراوان است. این پژوهش به­صورت طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط کاملاً کنترل شده اجرا شد. محلول­پاشی نانو ذره اکسید آهن در سه مرحله با غلظت‌‌های (صفر، 50، 100، 200 و 400 پی­پی­ام) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر محلول­پاشی نانو ذره اکسید آهن بر برخی از ویژگی­های مورفولوژیک مانند طول ریشه، وزن خشک بوته و تراکم بوته در واحد سطح، معنی­دار بود. نتایج مقایسه میانگین اثر غلظت­های مختلف نانو ذره اکسید آهن بر وزن خشک بوته گیاه چمن اسپورت حاکی از آن بود که غلظت 100 پی­پی­ام این نانو­ذره بیشترین میزان وزن خشک بوته با 080/0 گرم را به­خود اختصاص داد. همچنین اثر محلول­پاشی این نانو ذره بر تمامی صفات فیزیولوژیکی (کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، کارتنوئید، آنتوسیانین، آنزیم آنتی­اکسیدانی کاتالاز، گایاکول پراکسیداز و درصد مهار رادیکال­های آزاد) در سطح یک درصد            معنی­دار گردید. بطور کلی به کارگیری غلظت­های مختلف نانوذره آهن بر مقادیر رنگریزه­های فتوسنتزی و مقادیر آنزیم­های آنتی­اکسیدانی اثر مطلوبی داشت که می­تواند به­عنوان محرکی مناسب جهت افزایش رشد صفات مورفولوژیک و افزایش کیفیت صفات فیزیولوژیک در چمن اسپورت پیشنهاد گردد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی
دریافت: 1402/3/20 | پذیرش: 1402/4/20 | انتشار: 1402/10/16