جلد 3، شماره 9 - ( 10-1393 )                   جلد 3 شماره 9 صفحات 10-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

hosseini H, chehrazi M, nabati ahmadi D, mahmoodi sorestani M. Induction of autotetraploidy in Madagascar periwinkle (Catharanthus roseus cv. Rosea) by colchicine treatment in order to induce diversity of morph-physiological and phenology traits. Plant Process and Function 2015; 3 (9) :1-10
حسینی حمیدرضا، چهرازی مهرانگیز، نباتی احمدی داریوش، محمودی سورستانی محمد. القا اتوتتراپلوئیدی در گل پروانش (Don. Catharanthus roseus) رقم روزئا به منظور ایجاد تنوع در ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیکی و فنولوژیکی با استفاده از تیمار کلشی‌سین. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1393; 3 (9) :1-10

1- دانشگاه شیراز
2- دانشگاه شهید چمران اهواز ، chehrazi_m@yahoo.com
3- دانشگاه شهید چمران اهواز
به منظور القا اتوتترا‌پلوئیدی و تغییر در ویژگی‌های مرفوفیزیولوژیکی و فنولوژی گل پروانش rosea) (Catharanthus roseus Cv. آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار غلظت کلشی‌سین ( صفر، 1/0، 2/0 و 4/0 درصد) در مرحله دو برگ حقیقی به صورت اسپری در شش تکرار انجام شد. نتایج حاصل از بررسی‌های فلوسایتومتری، سیتوژنتیکی و مرفولوژیکی نشان داد که تیمارهای 2/0 و 4/0 درصد کلشی‌سین تاثیر معنی‌داری (01/0p <) بر همه صفات مورد ارزیابی، درصد تتراپلوئیدی و مرگ و میر داشت. بیشترین درصد تتراپلوئیدی مربوط به غلظت4/0 درصد (42 درصد) بود. نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر افزایش معنی‌دار (01/0p <) طول دوره رویشی، تعداد شاخه، سطح برگ، تعداد برگ، قطر گل، طول دوره گل‌دهی، دوام گل روی بوته، میزان کلروفیل، وزن هزار دانه، وزن تر و خشک شاخساره در گیاهان تتراپلوئید در مقایسه با گیاهان دیپلوئید بود. قطر گل در گیاه دیپلوئید و تتراپلوئید به ترتیب 41 و 52 میلی‌متر بود. همچنین دوام گل و طول دوره گلدهی در گیاهان دیپلوئید به ترتیب 2/3 و 4/150 روز و در گیاهان تتراپلوئید به ترتیب 8/6 و 178 روز بود. برخی صفات مانند تعداد میوه و تعداد بذر در بوته در گیاهان دیپلوئید نسبت به گیاهان تتراپلوئید به طور معنی‌داری بیشتر بود. تیمار با محلول 2/0 درصد کلشی‌سین به دلیل پایین بودن درصد مرگ و میر در مقایسه با تیمار 4/0 درصد به عنوان بهترین غلظت جهت تحریک پلی‌پلوئیدی در گیاه پروانش شناخته شد.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1392/10/9 | پذیرش: 1393/3/20 | انتشار: 1393/10/13