جلد 12، شماره 57 - ( جلد 12، شماره 57، آذر و دی 1402 )                   جلد 12 شماره 57 صفحات 284-267 | برگشت به فهرست نسخه ها

Heydargholizadeh Hasankola S V, Bagheri N, Babaeian Jelodar N, Kazemitabar S K. The effect of drought stress caused by polyethylene on the level of enzyme activity and amino acidaccumulation in the roots of seedlings of different genotypes rice (Oryza sativa L.). Plant Process and Function 2023; 12 (57) : 16
حیدرقلی زاده حسنکلا سیده ویدا، باقری نادعلی، بابائیان جلودار نادعلی، کاظمی تبار سید کمال. اثر تنش خشکی ناشی از پلی‌اتیلن بر میزان فعالیت آنزیمی و تجمع اسیدهای آمینه در ریشه گیاهچه‌های ژنوتیپ‌های مختلف برنج (Oryza sativa L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (57) :267-284

1- گروه اصلاح نباتات، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
2- گروه اصلاح نباتات، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران ، bagherinadali@yahoo.com
تنش خشکی عامل محدود‌کننده رشد برنج در مناطق برنج کاری است یکی از رویکردهای مقابله با اثرات منفی تنش در تولید محصول استفاده از رقم‌های متحمل به خشکی است. این تحقیق به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر تغییرات فعالیت آنزیم‌های آنتی­اکسیدانی و تجمع اسیدهای‌آمینه در تعدادی از ژنوتیپ‌های برنج انجام شد. در این پژوهش تعداد شش ژنوتیپ برنج به همراه رقم‌های شاهد متحمل (بینام) و حساس (IR64) در مرحله گیاهچه‌ای به­صورت آزمایش کرت‌های خرد­شده در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در سه تکرار و چهار سطح خشکی ناشی از پلی­اتیلن گلیکول 6000 (صفر (یوشیدا)، 5/0-، 1- و 5/1- بار) در محیط­کشت هیدروپونیک مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس تأثیر معنی­داری خشکی روی میزان فعالیت آنزیم‌ها را در بین ژنوتیپ‌های مختلف برنج نشان داد. بگونه‌ایی که با افزایش شدت تنش، میزان فعالیت آنزیم‌های آسکوربات پراکسیداز 53/26 درصد، گایاکول پراکسیداز 73/19 درصد، کاتالاز 15/14 درصد و سوپر­اکسید ‌دیسموتاز 50/41 درصد افزایش یافت و ژنوتیپ‌های مانند دانش و LP8 که نسبت به خشکی متحمل‌تر بودند، میزان فعالیت آنزیمی بالاتری داشتند. میزان افزایش فعالیت در ژنوتیپ‌های متحمل بیشتر از ارقام حساس بود. در بررسی پروفایل اسیدآمینه‌ای ژنوتیپ‌های معرفی­شده فوق با افزایش شدت تنش خشکی، میزان فعالیت اسیدهای آمینه گلوتامیک اسید، آلانین، آرژنین، لوسین و لیزین به مقدار قابل­توجهی افزایش یافت. در­حالیکه در ژنوتیپ حساس IR64 تحت تنش تجمع معنی­داری از نظر اسیدهای آمینه مشاهده نشد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که تجمع اسیدهای‌آمینه ارتباط نزدیکی با تحمل به خشکی ژنوتیپ‌های متحمل دارد.

دریافت: 1401/11/16 | پذیرش: 1402/3/18 | انتشار: 1402/10/16