جلد 12، شماره 57 - ( جلد 12، شماره 57، آذر و دی 1402 )                   جلد 12 شماره 57 صفحات 402-385 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ansari S, Nemati S H, Shoor M, Selahvarzi Y. Investigating the effects of biochar application on the biochemical characteristics and concentration of some nutrients under saltwater stress in rose (Rosa hybrida). Plant Process and Function 2023; 12 (57) : 23
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1864-fa.html
انصاری سنا، نعمتی سیدحسین، شور محمود، سلاح ورزی یحیی. بررسی اثرات کاربرد بیوچار بر خصوصیات بیوشیمیایی و غلظت برخی از عناصر غذایی در شرایط تنش آب شور در گل رز (Rosa hybrida). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (57) :385-402

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1864-fa.html


1- گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2- گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران ، nemati@um.ac.ir
چکیده:   (588 مشاهده)
شوری خاک از مهمترین عوامل غیرزیستی است که بر رشد گیاه اثر نامطلوب دارد. با وجود تفاوت در میزان تحمل به نمک در بین ارقام و
گونه­های مختلف گل رز،
خاک­های شور حاوی غلظت قابل توجهی از نمک هستند که می‌توانند به گونه‌های گل رز موجود در فضای سبز آبیاری شده با آب شور، آسیب برسانند. این پژوهش به منظور بررسی اثر سطوح مختلف بیوچار درخت پسته بر برخی از خصوصیات بیوشیمایی رز بر پایه آزمایش فاکتوریل با آرایش 3×4 و در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. این تحقیق شامل دو عامل بیوچار در چهار سطح (عدم کاربرد، 25، 50 و 100 گرم در یک کیلوگرم خاک گلدان) و شوری حاصل از نمک کلرید سدیم در سه سطح (صفر، 75 و 150 میلی­مولار) بود. نتایج بیانگر کاهش آنتوسیانین‌ گلبرگ و همچنین افزایش پرولین و فنول کل در پی افزایش شوری بود. اما استفاده از بیوچار به مقدار 50 گرم در تنش 75 میلی­مولار موجب افزایش آنتوسیانین گلبرگ، پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم به ترتیب به مقدار 17/1، 02/1 و 26/1 برابر و کاهش پرولین، فنول کل و سدیم به ترتیب به مقدار 87/0، 41/0 و 81/0 برابر نسبت به تیمار شاهد گردید. شوری 75 میلی­مولار باعث افزایش کربوهیدرات، آنتی‌اکسیدان و فلاونوئید به ترتیب به مقدار 03/1، 02/1 و 02/1 برابر و کاهش کلسیم و آهن به ترتیب به مقدار 92/0 و 71/0 برابر نسبت به شاهد (عدم استفاده از بیوچار) شد. از سویی بیوچار در سطح 50 گرم باعث کاهش معنی‌دار فلاونوئید به مقدار 99/0 برابر و افزایش آهن 22/1 برابر نسبت به شاهد گردید. به طور کلی می‌توان گفت بیوچار 50 گرم تأثیر قابل توجهی در کاهش اثرات منفی تنش شوری حاصل از آبیاری روی گیاه گل رز داشته است. به همین علت استفاده از بیوچار به منظور کاهش اثرات سو تنش شوری در گیاهان حساس به شوری از جمله رز و با توجه به گسترش اراضی شور در دنیا و به خصوص در ایران حائز اهمیت است و در جبران خسارات حاصله نقش به سزایی دارد. از این رو پیشنهاد می‌گردد که در مقیاس وسیع­تر (سطح مزرعه) و نیز سایر عوامل تنش­زا نظیر سرما، گرما و خشکی مورد آزمون قرار گیرد.  
شماره‌ی مقاله: 23
متن کامل [PDF 761 kb]   (305 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1401/11/11 | پذیرش: 1402/3/30 | انتشار: 1402/10/16

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb