جلد 12، شماره 57 - ( جلد 12، شماره 57، آذر و دی 1402 )                   جلد 12 شماره 57 صفحات 384-369 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fazli A, Madandoust M. Improving growth and physiological indices of cumin )Cuminum Cuminum L. ( by different growing substrates under stress heavy metals in the reproductive stage. Plant Process and Function 2023; 12 (57) : 22
فضلی عبدالرضا، مدن دوست مهدی. بهبود رشد و صفات فیزیولوژیکی زیره سبز (.Cuminum cyminum L) با بسترهای مختلف کاشت تحت تنش عناصر سنگین در مرحله زایشی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (57) :369-384

1- گروه زراعت، واحد فسا، دانشگاه آزاد اسلامی، فسا، ایران
2- گروه زراعت، واحد فسا، دانشگاه آزاد اسلامی، فسا، ایران ، mehdimadandoust@yahoo.com
آلودگی عناصر سنگین در خاک یک مشکل گسترده جهانی است، بنابراین جهت کاهش تجمع و اثرات منفی فلزات سنگین در گیاهان استفاده از بسترهای مختلف کاشت راهکاری مؤثر و اقتصادی است. به منظور بررسی بهبود رشد و صفات فیزیولوژیکی زیره سبز با بسترهای مختلف کاشت تحت تنش عناصر سنگین، آزمایشی در قالب فاکتوریل و بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سال 1401-1400 انجام گردید. عامل اول آزمایش شامل عناصر سنگین در چهار سطح (شاهد، کادمیوم، سرب و نیکل) با غلظت 50 میلی‌گرم بر کیلوگرم خاک و عامل دوم شامل بسترهای مختلف کاشت در چهار سطح (شاهد، کود دامی، کمپوست، ورمی‌کمپوست) بود. نتایج نشان داد که عناصر سنگین در خاک سبب جذب و انتقال به اندام‌های هوایی شده است. از سوی دیگر مصرف کودهای آلی سبب کاهش معنی‏دار کادمیوم، سرب و نیکل اندام هوایی نسبت به شاهد گردید. عناصر سنگین با افزایش نشت یونی و کاهش محتوای رنگدانه‏های فتوسنتزی، وزن خشک اندام هوایی و عملکرد دانه را کاهش دادند. کود دامی و ورمی‏کمپوست محتوای کلروفیل و محتوای نسبی آب برگ را به طور معنی‏داری نسبت به شاهد افزایش دادند. همچنین فعالیت آنزیم‏های کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز تحت تنش عناصر سنگین افزایش معنی‏داری نشان داد. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد ورمی‏کمپوست و کود دامی بهترین شرایط را برای رشد زیره سبز تحت تنش عناصر سنگین را فراهم می‏کند.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1401/11/3 | پذیرش: 1402/2/27 | انتشار: 1402/10/16