جلد 12، شماره 56 - ( جلد 12، شماره 56، مهر و آبان 1402 )                   جلد 12 شماره 56 صفحات 142-131 | برگشت به فهرست نسخه ها

Vojodi Mehrabani L, Valizadeh Kamran R. The effect of growing medium and the foliar use of bio-stimulant fertilizer on the growth characteristics and yield of tomato (Lycopersicum esculentum var. Grande). Plant Process and Function 2023; 12 (56) : 9
وجودی مهربانی لمیا، ولی زاده کامران رعنا. تأثیر بستر کاشت و محلول‌پاشی کود محرک زیستی بر شاخصه‌های رشدی و عملکرد گوجه-فرنگی رقم گراند (Lycopersicum esculentum var. Grande). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (56) :131-142

1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران ، vojodilamia@gmail.com
2- گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
به­منظور بررسی تأثیر محرک زیستی (کمپانیون و بیونوترینت) و ترکیب بستر کشت {خاک (شاهد)، 75% خاک + 25% کوکوپیت و 50% خاک + 50% کوکوپیت} بر رشد و برخی صفات فیزیولوژیک گوجه­فرنگی رقم ریوگراند، آزمایش فاکتوریل بر مبنای طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان انجام شد. نتایج نشان داد که وزن خشک گیاه، عملکرد، حجم میوه، محتوای مواد جامد محلول، کلروفیل، کاروتنوئید، آنتوسیانین و اسیدیته قابل تیتراسیون تحت تأثیر اثرات متقابل تیمارهای آزمایشی قرار گرفت. تعداد گل در خوشه، تعداد خوشه گل، محتوای آنتوسیانین و فنل کل تحت تأثیر اثر مستقل محرک زیستی قرار گرفت. براساس نتایج حاصل بالاترین وزن خشک گیاه، عملکرد و محتوای کلروفیل، در تیمار کود بیونوترینت و کاربرد 50 درصد کوکوپیت در بستر کاشت حاصل شد. افزایش در حجم میوه، محتوای مواد جامد محلول و اسیدیته قابل تیتراسیون در تیمارهای 25 و 50 درصد کوکوپیت در بستر کشت و کاربرد هر دو کود محرک زیستی مشاهده شد. هر دو کود زیستی مورد استفاده موجب افزایش محتوی فنل و ویتامین ث در گیاه شد. نتایج حاصل از بررسی حاضر نشان داد که کاربرد محرک زیستی و کوکوپیت در بستر کشت موجب بهبود رشد و صفات فیزیولوژیکی مورد مطالعه در بررسی حاضر شد. نتایج حاصل از بررسی حاضر گام مهمی در راستای کاهش مصرف کودهای شیمیایی در تولید گوجه­فرنگی و جایگزینی آن با ترکیبات دوستدار محیط زیست است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1401/10/25 | پذیرش: 1401/12/16 | انتشار: 1402/8/16