جلد 12، شماره 56 - ( جلد 12، شماره 56، مهر و آبان 1402 )                   جلد 12 شماره 56 صفحات 284-263 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aghaei F, Seyed Sharifi R. Effects of foliar application of nanoparticles (zinc and silicon) and putrescine on chlorophyll fluorescence indices, dry matter remobilization and the contribution of this process in grain yield of wheat under salinity stress. Plant Process and Function 2023; 12 (56) : 17
اقایی فاطمه، سید شریفی رئوف، نریمانی حامد. تأثیر محلول‌پاشی نانوذرات (روی و سیلیکون) و پوترسین بر شاخص‌های فلورسانس کلروفیل، انتقال ماده خشک و سهم این فرآیند در عملکرد دانه گندم تحت تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (56) :263-284

1- گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، Raouf_ssharifi@yahoo.com
به‌منظور بررسی تأثیر محلول‌پاشی نانوذرات (روی و سیلیکون) و پوترسین بر شاخص‌های فلورسانس کلروفیل، انتقال ماده خشک و سهم این فرآیند در عملکرد دانه گندم تحت تنش شوری، آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کاملاً تصادفی در سه تکرار در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1400 اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل شوری در چهار سطح (عدم اعمال شوری به­عنوان شاهد و اعمال شوری 40، 80 و 120 میلی­مولار)، با نمک کلرید سدیم و محلول­پاشی نانوذرات (روی و سیلیکون) و پوترسین در هشت سطح (محلول‌پاشی با آب به‌عنوان شاهد، محلول‌پاشی 50 میلی‌گرم درلیتر نانوسیلیکون، محلول­پاشی یک گرم در لیتر نانواکسید روی، محلول­پاشی یک میلی‌مولار پوترسین، محلول‌پاشی نانوسیلیکون و نانواکسید روی، محلول‌پاشی نانوسیلیکون و پوترسین، محلول‌پاشی نانو­اکسید روی و پوترسین، محلول‌پاشی همزمان نانواکسید روی و سیلیکون با پوترسین) بودند. نتایج نشان داد که محلول‌پاشی همزمان نانوذرات و پوترسین در شرایط عدم اعمال شوری، فلورسانس متغیر (8/95 درصد)، فلورسانس حداکثر (33/35 درصد)، عملکرد کوانتومی (24/42 درصد)، شاخص سطح برگ (19/86 درصد)، پروتئین برگ پرچم (8/41 درصد)، ماده خشک کل (09/44 درصد)، فتوسنتز جاری (15/87 درصد) و سهم این فرآیند در عملکرد دانه (04/36 درصد) و عملکرد دانه (34/37 درصد) را نسبت به شرایط عدم محلول‌پاشی نانوذرات و پوترسین در بالاترین سطح شوری افزایش داد. ولی حداکثر میزان انتقال ماده خشک از ساقه و اندام هوایی (به­ترتیب 80/37 و 15/38 درصد) و سهم این فرآیندها در عملکرد دانه (به ترتیب 45/89 و 22/90 درصد) در شرایط عدم محلول‌پاشی نانوذرات و پوترسین تحت شوری 120 میلی‌مولار بدست آمد. به­نظر می­رسد کاربرد نانوذرات و پوترسین با بهبود فتوسنتز جاری و شاخص‌های فلورسانس کلروفیل، می‌تواند عملکرد دانه گندم را تحت تنش شوری افزایش دهد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1401/10/7 | پذیرش: 1401/11/18 | انتشار: 1402/8/16