جلد 11، شماره 50 - ( جلد 11 شماره 50- مهر و آبان 1401 )                   جلد 11 شماره 50 صفحات 326-309 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sheikhnavaz Jahed P, Sedghi M, Seyed Sharifi R, Sofalian O. Effect of priming on germination indices of deteriorated seeds of pumpkin (Cucurbita pepo) in salinity conditions. Plant Process and Function 2022; 11 (50) : 19
شیخ‌نواز جاهد پریسا، صدقی محمد، سیدشریفی رئوف، سفالیان امید. تأثیر پرایمینگ بر ویژگی‌های جوانه‌زنی بذر فرسوده‌شده کدو پوست کاغذی (Cucurbita pepo) در شرایط تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (50) :309-326

1- گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل
2- گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل ، m_sedghi@uma.ac.ir
به­منظور بررسی اثر پرایمینگ بر شاخص­های جوانه­زنی بذور فرسوده کدو پوست کاغذی تحت تنش شوری آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در سال 97 درآزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی اجرا شد. تیمارها شامل فرسودگی بذر (بدون فرسودگی، 85 و 75 درصد)، تنش شوری (صفر، 75 و 150 میلی­مولار حاصل از NaCl) و پرایمینگ بذر (بدون پرایمینگ، هیدرو پرایمینگ، جیبرلین، هورمون Gr24 (نوعی استریگولاکتون)، بنزیل آمینوپورین و اسپرمیدین) بودند. نتایج نشان داد که تنش شوری و فرسودگی موجب کاهش صفات درصد جوانه­زنی، طول ریشه­چه، طول ساقه­چه، محتوی آب نسبی (RWC)، پروتئین و کاروتنوئید شد به­طوریکه تیمار شوری 150 میلی­مولار، درجه فرسودگی 75 درصد کمترین میزان این صفات را نشان داد. همچنین میزان فعالیت CAT، POX و SOD در اثر فرسودگی 75 درصد کمتر از سایر تیمارها بود. در­حالیکه پرایمینگ با اسپرمیدین توانست میزان این آنزیم­ها را به­طور معنی­داری در شرایط شوری شدید افزایش دهد. MDA که یکی از مهمترین نتایج تنش است در شرایط تنش شوری و فرسودگی کاهش یافت اما پرایمینگ بذر بخصوص در پرایمینگ با اسپرمیدین MDA به­شدت کاهش یافت. علاوه­بر­این پرایمینگ بذر توانست اثرات تنش شوری و فرسودگی را به­طور معنی­داری کاهش دهند به­طوریکه درصد جوانه­زنی و پروتئین در پرایمینگ جیبرلین، طول ریشه­چه و ساقه­چه در پرایمینگ با Gr24، RWC و کاروتنوئید در پرایمینگ اسپرمیدین افزایش یافتند. تنش شوری اعمال­شده بر روی بذور فرسوده منجر به اختلال و کاهش در صفات فیزولوژیکی گردید درحالیکه پرایمینگ بذور با روش­های مختلف منجر به کاهش و بهبود اثر سوء تنش­ها گردید.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1401/8/30 | پذیرش: 1401/8/30 | انتشار: 1401/9/1