جلد 12، شماره 56 - ( جلد 12، شماره 56، مهر و آبان 1402 )                   جلد 12 شماره 56 صفحات 74-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

Naderi A, Amooaghaie R. The effect of CuO nanoparticles and irrigation intervals on antioxidant responses, yield components and essential oil content in Foeniculum vulgare Mill.. Plant Process and Function 2023; 12 (56) : 5
نادری آمنه، عمواقایی ریحانه. اثر نانوذرات اکسید مس و فواصل آبیاری بر پاسخ‌های آنتی‌اکسیدانی، اجزای عملکرد دانه و محتوای اسانس گیاه رازیانه. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (56) :59-74

1- فیزیولوژی گیاهی گروه زیست‌شناسی دانشگاه شهرکرد
2- مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی دانشگاه شهرکرد ، rayhanehamooaghaie@yahoo.com
امروزه علاقه در استفاده از نانو­ذرات برای تقویت تحمل تنش­ها و القای تولید متابولیت­های ثانویه در گیاهان داروئی در حال افزایش است. این مطالعه با هدف بررسی اثر محلول­پاشی برگی نانوذرات اکسید مس (صفر، 5/2، 5، 10 و 20 میلی­گرم بر لیتر) بر برخی صفات بیوشیمیایی و زراعی گیاه رازیانه در شرایط مختلف رطوبتی (فواصل آبیاری 1، 2 و 3 روزه) انجام شد. نتایج نشان داد که افزایش فواصل آبیاری، بطور معنی­داری باعث کاهش محتوای کلروفیل a, b، ارتفاع، بیوماس، تعداد دانه در گیاه، وزن صد دانه و عملکرد دانه و افزایش محتوای مالون دی­آلدئید و فعالیت آنزیم­های سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز شد. محلول­پاشی برگی نانوذرات اکسید مس تحت تنش کم­آبی با تشدید فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی، تنش اکسیداتیو را کاهش و محتوای کلروفیل a, b در برگ را افزایش داد. همچنین دو بار محلول­پاشی برگی (در مرحله پنج برگی و قبل از گلدهی) با غلظت 5 و 10 میلی­گرم بر لیتر اغلب اثر مثبتی بر روی بیوماس، ارتفاع، وزن صد دانه، عملکرد دانه، شاخص برداشت، درصد اسانس و عملکرد اسانس استخراج شده از بخش هوایی گیاه رازیانه داشت. در مقابل اثر محلول­پاشی با غلظت 20 میلی­گرم بر لیتر اکسید مس بر روی بیشتر صفات فوق و میزان اسانس گیاه کمتر از اثر غلظت 5 و 10 میلی­گرم بر لیتر نانو­ذرات بود. بنابراین، استفاده از غلظت مناسب نانو­ذرات اکسید مس، تحمل گیاه، عملکرد دانه و محتوای اسانس بخش هوایی گیاه رازیانه تحت تنش کم­آبی را بهبود می­دهد.
دریافت: 1401/7/3 | پذیرش: 1401/10/20 | انتشار: 1402/8/16