جلد 12، شماره 56 - ( جلد 12، شماره 56، مهر و آبان 1402 )                   جلد 12 شماره 56 صفحات 28-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salemi parizi ُ, Ilkaee M N, paknejad F, AghaYari F, Sadeghi Shoa M. Effects of gibberellic acid spraying at different nitrogen levels on the Super Wheat cultivar in two areas of Iran. Plant Process and Function 2023; 12 (56) : 2
سالمی پاریزی شمایل، ایلکایی محمد نبی، پاک نژاد فرزاد، آقایاری فیاض، صادقی شعاع مهدی. اثرات کود نیتروژن و محلول‌پاشی اسید جیبرلیک بر عملکرد دانه و کیفیت رقم سوپرگندم در دو منطقه ایران. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (56) :17-28

1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران ، MN64_ilkaee@yahoo.com
3- مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
اثرات اسید جیبرلیک در سطوح مختلف نیتروژن در ارقام هیبرید پرمحصول گندم می­تواند در افزایش کیفیت و کمیت عملکرد دانه مؤثر باشد. در این تحقیق به بررسی محلول­پاشی اسید جیبرلیک با غلظت مطلوب در سطوح مختلف نیتروژن بر کمیت و کیفیت دانه رقم هیبرید سوپرگندم در دو منطقه کرج و همدان، طبق آزمایش کرت­های خرد­شده در قالب طرح بلوک­های کاملاً تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 97-1396 پرداخته شد. فاکتور اصلی در این آزمایش شامل سه سطح مختلف نیتروژن (60، 105 و 150 کیلوگرم در هکتار) از منبع اوره، فاکتور دوم شامل دو سطح اسید جیبرلیک (صفر و 100 میلی­گرم بر لیتر) در دو منطقه مختلف آب و هوایی کرج و همدان در نظر گرفته شد. مطابق نتایج اثرات سه گانه منطقه، نیتروژن و اسید جیبرلیک بر عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، ارتفاع بوته، تعداد دانه در سنبله، سختی دانه، پروتئین دانه، درصد عناصر فسفر، پتاس و عنصر روی دانه با احتمال خطای 1 درصد معنی­دار شد. بیشترین عملکرد دانه (23/14 تن در هکتار)، روی دانه (93/42 میلی­گرم در کیلوگرم) به تیمار 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و اسید جیبرلیک در همدان و بالاترین عملکرد زیستی (4/35 تن در هکتار) و (2/37 تن در هکتار) به ترتیب مربوط به 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و مصرف اسید جیبرلیک در همدان تعلق داشت. بیشترین پتاسیم دانه (69/11 گرم در کیلوگرم) و (63/11 گرم در کیلوگرم) به ترتیب مربوط به تیمار 60 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و اسید جیبرلیک و تیمار 150 کیلوگرم نیتروژن و عدم مصرف اسید جیبرلیک در همدان بود. نتایج نشان داد که کاربرد اسید جیبرلیک منجر به کاهش مصرف نیتروژن شد و مصرف 100 میلی­گرم در لیتر اسید جیبرلیک باعث کاهش مصرف 45 کیلوگرم در هکتار نیتروژن شد که این امر سبب کاهش هزینه نیتروژن و اثرات زیست محیطی ناشی از استفاده نیتروژن شده است.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1401/3/12 | پذیرش: 1401/10/7 | انتشار: 1402/8/16