جلد 12، شماره 54 - ( جلد12، شماره 54، خرداد و تیر 1402 )                   جلد 12 شماره 54 صفحات 104-91 | برگشت به فهرست نسخه ها

Emami M, Estaji A, Ghanbari A, Khazaei Z, Ghorbani Ghouzhdi H. The effect of methyl jasmonate and light on licorice secondary metabolites (Glycyrrhiza glabra L.) under in vitro condition. Plant Process and Function 2023; 12 (54) : 6
امامی مهسا، استاجی اصغر، قنبری علیرضا، خزائی زهرا، قربانی قوژدی حسن. تأثیر متیل‌جاسمونات و کیفیت نور بر متابولیت‌های ثانویه شیرین‌بیان (Glycyrrhiza glabra L.) در شرایط درون‌شیشه‌ای. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (54) :91-104

1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، aestaji@yahoo.com
3- گروه کشاورزی، دانشکده علوم، مجتمع آموزش عالی گناباد
گیاهان دارویی دارای مواد مؤثره با ارزشی هستند که در شرایط طبیعی به­طور محدود تولید می‌شوند، لذا استفاده از روش‌هایی مانند کشت بافت و استفاده از محرک­ها برای تولید بیشتر متابولیت ثانویه در گیاهان دارویی مفید است. در این پژوهش اثرات متیل‌جاسمونات و نور  LEDبه عنوان دو القاءکننده بر صفات فیزیولوژیک و متابولیت‌های ثانویه در ریشه گیاهچه‌های 30 روزه شیرین‌بیان در محیط MS مورد مطالعه قرار گرفت. در این مطالعه از غلظت‌های صفر، 2/0، 5/0، 1 و 2 میکرومولار متیل‌جاسمونات و تیمارهای نوری آبی، قرمز و آبی + قرمز در سه تکرار در قالب طرح آزمایش کاملاً تصادفی استفاده شد. نتایج نشان داد که، محتوای فلاونوئید فقط در طول­موج 300 نانومتر در غلظت 1 میکرومولار متیل‌جاسمونات نسبت به شاهد افزایش معنی‌داری نشان داد همچنین میزان ترکیبات فنولیک در تیمار با متیل‌جاسمونات در غلظت 1 میکرومولار و در تیمار نور آبی افزایش نشان داد و بیشترین فعالیت آنزیم فنیل‌آلانین آمونیالیاز در نور آبی مشاهده شد درحالی­که بیشترین میزان گلیسیریزین (µg/g FW 10/12) در تیمار نور قرمز حاصل شد همچنین نور قرمز نسبت به بقیه تیمارها افزایش معنی­داری بر رشد و پرآوری گیاه داشت. به­طور­کلی می­توان نتیجه گرفت که استفاده از محرک­هایی مانند متیل‌‌جاسمونات و نورهای قرمز و آبی موجب افزایش میزان متابولیت‌های ثانویه در گیاهان دارویی می­شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنظیم کننده های رشد گیاهی
دریافت: 1401/2/16 | پذیرش: 1401/7/19 | انتشار: 1402/4/28