جلد 12، شماره 54 - ( جلد12، شماره 54، خرداد و تیر 1402 )                   جلد 12 شماره 54 صفحات 238-219 | برگشت به فهرست نسخه ها

Asghari M. Effect of Trichoderma and biochar application on some morpho-physiological traits of sainfoin seedlings grown in soils containing heavy metals. Plant Process and Function 2023; 12 (54) : 14
اصغری محمدرضا، خماری سعید، داوری مهدی. اثر کاربرد قارچ تریکودرما و انواع بیوچار بر برخی صفات مورفوفیزیولوژیک گیاهچه اسپرس رشد‌یافته در خاک حاوی فلزات سنگین. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (54) :219-238

1- گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محققق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محققق اردبیلی، اردبیل، ایران ، saeid.khomari@gmail.com
3- دانشگاه محقق اردبیلی
افزودن بیوچار تنها یا توأم با تلقیح میکروبی به عنوان یک اصلاح­کننده خاک به کاهش سمیت فلزات سنگین در خاک­های زراعی آلوده کمک می­کند. از طرف دیگر، برهمکنش تلقیح با میکروارگانیسم­ها و کاربرد بیوچار بر جذب عناصر سرب و روی و رشد و عملکرد گیاه تا حدی نامشخص است. هدف از آزمایش گلخانه­ای حاضر، ارزیابی اثرات کاربرد انواع بیوچار (حاصل از پوسته بادام زمینی و تفاله هویج) و سوسپانسیون کنیدیایی قارچ تریکودرما (Trichoderma harzianum Rifai-T22) بر رشد و برخی خصوصیات فیزیولوژیک گیاهچه­های اسپرس رشد­یافته در خاک آلوده به فلزات سنگین سرب و روی بود. کاربرد انواع بیوچار و قارچ تریکودرما باعث بهبود برخی از خصوصیات مورفولوژیک گیاهچه­های اسپرس نظیر طول ریشه، ارتفاع بوته و وزن خشک اندام هوایی گردید. همچنین هم­افزایی این تیمارها باعث افزایش محتوای پروتئین کل برگ، قند محلول ریشه و برگ، فلاونوئید کل ریشه و برگ، فعالیت آنزیم­های کاتالاز و پراکسیداز و نیز سرعت سبزشدن گیاهچه­ها در مقایسه با تیمار شاهد (عدم استفاده از بیوچار و قارچ) شد. به­طور­کلی نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که کاربرد بیوچار و قارچ تریکودرما در خاک­های آلوده به فلزات سنگین از طریق بهبود برخی شاخص­های فیزیولوژیک در برگ، افزایش رشد ریشه، مقابله با آسیب­های ناشی از تنش اکسیداتیو و در نتیجه بهبود احتمالی جذب آب باعث بهبود رشد گیاهچه­های اسپرس گردید.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1401/1/31 | پذیرش: 1401/9/12 | انتشار: 1402/4/28