جلد 11، شماره 51 - ( جلد11، شماره 51، آذر و دی 1401 )                   جلد 11 شماره 51 صفحات 320-307 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nejad-Alimoradi F, Rezanejad F. Evaluation of soil edaphic factors, morphology and comparison of phenolic compounds in vegetative and reproductive organs of Periploca aphylla Decne. Plant Process and Function 2022; 11 (51) : 19
نژاد علیمرادی فاطمه، رضانژاد فرخنده. بررسی عوامل ادافیک خاک، ریخت‌شناختی و مقایسه ترکیبات فنلی در اندام‌های رویشی و زایشی گیاه شیربادام یا گیشدر (Periploca aphylla Decne). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (51) :307-320

1- گروه زیست‌شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
2- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
گیاه گیشدر (Periploca aphylla)، همیشه سبز و مقاوم به تنش کم‌آبی است که در شرایط سخت محیطی نواحی گرم و خشک جنوب استان کرمان قابلیت رشد دارد، بنابراین در حفظ محیط­زیست و خاک نقش مهمی ایفا می‌کند. در این پژوهش عوامل اکولوژیک خاک مناطق پراکنش گیاه، ریخت‌شناسی گیاه و مقایسه برخی ترکیبات آنتی‌اکسیدانی در اندام‌های مختلف گیاه مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد منطقه پراکنش گیاه دارای خاک‌های شنی، غیر­شور با اسیدیته خنثی تا کمی قلیایی و حاوی مقدار مناسبی از عناصر درشت و ریز مغذی است. وجود گلپوش به نسبت ضخیم واجد کرک فراوان از ویژگی‌های سازشی در برابر شرایط سخت زیست‌محیطی است. دانه‌های گرده رها­شده به‌صورت تتراد و پولینی هستند. تخمدان دو برچه‌ای است که ابتدا برچه‌ها اتصال جزئی به هم دارند و طی نمو دو میوه برگه ایجاد می‌کند که با زاویه 180 درجه نسبت به هم قرار می‌گیرند. بیشترین محتوای فنل و فلاونوئید کل مربوط به دانه و بیشترین محتوای آنتوسیانین کل در گل مشاهده شد. در مقایسه هشت ترکیب شناسایی­شده در بخش‌های مختلف گیاه، ترکیب فنلی غالب در شاخساره و دانه، هسپردین، در گل و میوه نابالغ، کلروژنیک اسید و در میوه بالغ، گالیک اسید است. با مقایسه ترکیبات فنلی گیاه، هسپردین بیشترین و وانیلین کمترین مقدار را داشت. با توجه به اینکه اندام‌های مختلف این گونه گیاهی غنی از ترکیبات فنلی است؛ بنابراین این گونه جهت استفاده در صنعت داروسازی معرفی می‌شود.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1401/1/29 | پذیرش: 1401/3/24 | انتشار: 1401/10/14