جلد 11، شماره 51 - ( جلد11، شماره 51، آذر و دی 1401 )                   جلد 11 شماره 51 صفحات 92-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hazrati S, Zaker K, Habibzadeh F, Sadeghi Bakhtevari A R. Effect of simultaneous application of biochar and vermicompost on the growth and grain yield of camelina (Camelina sativa) oil plant under rainfed condition in East Azarbaijan province. Plant Process and Function 2022; 11 (51) : 5
حضرتی سعید، ذاکر کاظم، حبیب زاده فرهاد، صادقی بختوری امیر رضا. تأثیر کاربرد همزمان بیوچار و ورمی‌کمپوست بر رشد و عملکرد دانه گیاه روغنی کاملینا (Camelina sativa) به‌صورت دیم‌کاری در استان آذربایجان شرقی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (51) :77-92

1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران ، saeid.hazrati@azaruniv.ac.ir
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
3- گروه ژنتیک و به‌نژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران
در این پژوهش، کاربرد هم‌زمان مقادیر صفر، 5 و 10 تن در هکتار کود آلی ورمی‌کمپوست و بیوچار بر رشد و عملکرد دانه گیاه روغنی کاملینا به­صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‌های کاملاً تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 1400-1399 در استان آذربایجان شرقی بررسی گردید. بیشترین عملکرد روغن (1073 کیلوگرم در هکتار) با کاربرد 10 تن ورمی‌کمپوست در هکتار+10 تن بیوچار در هکتار بدست آمد که نسبت به شاهد، به میزان 8/18 درصد بر عملکرد روغن کاملینا افزود. این افزایش ناشی از افزایش درصد روغن (27/38 درصد) و عملکرد دانه (2805 کیلوگرم در هکتار) بود. بیشترین شاخص برداشت در تیمار 10 تن ورمی‌کمپوست در هکتار+10 تن بیوچار در هکتار، بیشترین عملکرد زیست­توده در تیمار 10 تن ورمی‌کمپوست در هکتار+5 تن بیوچار در هکتار و بیشترین تعداد دانه در خورجین در 5 تن ورمی‌کمپوست در هکتار+10 تن بیوچار در هکتار بدست آمد. افزایش تعداد خورجین در بوته و تعداد دانه در هر خورجین با کاربرد بیوچار و ورمی‌کمپوست، بر عملکرد دانه افزود. در این بررسی، کاربرد 5 تن بیوچار و 10 تن ورمی‌کمپوست میزان اسید‌های چرب اشباع را کاهش (42 درصد) ولی اسید‌های چرب غیر­اشباع پلیمریک را افزایش داد (27/7 درصد). با توجه به نتایج، کاربرد 10 تن در هکتار ورمی‌کمپوست و بیوچار جهت بهبود عملکرد گیاه کاملینا تحت شرایط دیم پیشنهاد گردیده و با توجه به اینکه بیشترین عملکرد دانه و روغن در بالاترین سطح کودی استفاده شده بدست آمد، لذا پژوهش‌های تکمیلی برای تعیین بهترین سطح کودی توصیه می‌شود.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1400/12/22 | پذیرش: 1401/3/9 | انتشار: 1401/10/14