1- گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
2- گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران ، fariba.rafiei@gmail.com
3- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (797 مشاهده)
افزایش روزافزون جمعیت جهان، با کاهش سرانه زمینهای قابل کشت و تقاضای بیشتر برای منابع غذایی همراه است. بنابراین، کشاورزی عمودی که به زمین زراعی وابسته نیست و قابل استفاده در زمینهای شهری است، رواج پیدا خواهد کرد. مهمترین عیب این روش، مصرف بالای انرژی برق است. با پیشرفتهایی که در "دیودهای ساطعکننده نور LED"، از لحاظ راندمان نوری بهوجود آمده، کشت عمودی چشمانداز روشنی دارد، لیکن لازم است کیفیت نور موردنیاز برای هر گونه گیاهی تعیین گردد. از طرف دیگر خانواده نعناعیان، جنسهای متنوعی را دربرمیگیرد که از نظر دارویی و بهداشتی- آرایشی از ارزش اقتصادی بالایی برخوردارند. لذا این پژوهش، بهمنظور تأثیر شش طیف نوری مختلف شامل: قرمز، آبی، ترکیب قرمز (70) و آبی (30)، سفید، لامپ فلورسنت و محیط شاهد (شرایط گلخانه- تحت طیف کامل نور خورشید) بر چگونگی تغییر در ترکیبات متابولیکی دو گونه متعلق به خانواده نعنائیان (نعناع زراعی و پونه) انجام شد. نمونههای گیاهی از محیطهای مختلف رشدی در زمان گلدهی برداشت شدند و با کمک تکنیک نمونهبرداری در فضای فوقانی و بهدنبال آن آنالیز GC-MS ترکیبات بیوشیمیایی آنها شناسایی شد. آنالیز دادهها نشاندهنده تفاوت در غلظت مونوترپنهای تولیدشده در محیطهای مختلف نوری در دو گونه مورد مطالعه بود. همچنین، در محیط رشدی مجهز به LED قرمز- آبی شرایط خاصی از نور فراهم شده بود که غلظت ترکیبات مونوترپنی با ارزش اقتصادی، در هر دو گونه بالاتر از سایر محیطهای نوری بود. این نتیجه نشان میدهد که امکان تولید نعناع زراعی و پونه در کشت عمودی وجود دارد و کیفیت روغن نسبت به گلخانههای معمول تغییر معنیداری نمیکند.
شمارهی مقاله: 6
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر موارد دریافت: 1400/12/15 | پذیرش: 1401/1/30 | انتشار: 1401/10/14
ارسال پیام به نویسنده مسئول