جلد 11، شماره 51 - ( جلد11، شماره 51، آذر و دی 1401 )                   جلد 11 شماره 51 صفحات 294-271 | برگشت به فهرست نسخه ها

Haratian A, mortazaeinezhad F, Kalateh Jari S, Fatehi F. Improvement of some morphological, biochemical and phenyl alanine ammonia lyase activity under effect of Karrikin, salicylic acid and humic acid in Lisianthus (Eustoma grandiflorum cv."Mariachi"). Plant Process and Function 2022; 11 (51) : 17
هراتیان آذین، مرتضایی نژاد فروغ، کلاته جاری سپیده، فاتحی فواد. بهبود برخی شاخص‌های ریختی، بیوشیمیایی و فعالیت آنزیم فنیل‌آلانین آمونیالیاز تحت تأثیر کاریکین، اسید سالیسیلیک و اسید هیومیک در گل لیزیانتوس (“Eustoma grandiflorum cv. “Mariachi). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (51) :271-294

1- گروه علوم باغبانی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه علوم باغبانی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران ، mortazaeinezhad
3- گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
در سال­های اخیر، در دنیا و ایران استقبال و توجه به گل لیزیانتوس به نحوی بوده که تولید آن نیز افزایش چشمگیری یافته است. با افزایش تولید گل شاخه بریدنی لیزیانتوس، توجه به تغذیه و کاربرد تیمارهایی جهت بهبود رشد و ماندگاری گل آن نیز بیش از پیش احساس می­شود. به همین منظور اثر کاریکین، اسید سالیسیلیک و اسید هیومیک بر خصوصیات ریختی و بیوشیمیایی گیاه لیزیانتوس، طی آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار بررسی شد. تیمارهای مورد بررسی شامل کاربرد کاریکین (صفر، 1 و 2 میلی‌گرم بر لیتر) به­صورت آبیاری، اسید سالیسیلیک (صفر، 100 و 200 میلی­گرم بر لیتر) و اسید هیومیک (صفر، 50 و 100 میلی­گرم بر لیتر) به­صورت محلول­پاشی بودند. نتایج نشان داد که کاربرد اسید سالیسیلیک با غلظت 100 میلی‌گرم بر لیتر بیشترین اثر را بر شاخص­های ریختی و بیوشیمیایی مورد ارزیابی داشت، با این حال در برخی صفات نظیر وزن خشک اندام هوایی و سطح برگ، غلظت 200 میلی‌گرم بر لیتر مؤثرتر واقع شد. کاربرد اسید هیومیک نیز با افزایش گسترش ریشه، موجب افزایش وزن تر و خشک برگ و ریشه شد. تیمار کاریکین با غلظت 1 میلی‌گرم بر لیتر موجب افزایش تعداد برگ، طول و قطر ساقه و تعداد ساقه گلدهنده، وزن تر و خشک ریشه، تعداد کپسول بذری و تعداد غنچه در شاخه شد. کاریکین در ترکیب با اسید هیومیک و به­خصوص اسید سالیسیلیک با اثر هم­افزایی سبب بهبود شاخص­هایی نظیر تعداد ریشه، تعداد برگ و ساقه گل­دهنده و فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL) گردید. کاربرد توأم اسید سالیسیلیک 100 میلی‌گرم بر لیتر به­همراه اسید هیومیک 50 میلی‌گرم بر لیتر به­صورت محلول­پاشی و کاربرد کاریکین 1 میلی‌گرم بر لیتر به­صورت محلول­دهی پای بوته جهت بهبود شاخص­های رشد­و­نمو و بهبود کیفیت گل­های لیزیانتوس توصیه می­گردد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنظیم کننده های رشد گیاهی
دریافت: 1400/10/25 | پذیرش: 1401/3/17 | انتشار: 1401/10/14