جلد 11، شماره 47 - ( جلد 11، شماره 47- فروردین و اردیبهشت 1401 )                   جلد 11 شماره 47 صفحات 248-231 | برگشت به فهرست نسخه ها

oraee T, shoor M, tehranifar A, nemati H, oraee A. Effect of soil modifiers on hollyhock plants (Alcea rosea L.) under drought stress. Plant Process and Function 2023; 11 (47) : 15
اورعی تکتم، شور محمود، تهرانی فر علی، نعمتی حسین، اورعی عطیه. اثر اصلاح‌کننده‌های خاک بر گیاهان ختمی (Alcea rosea L.) تحت تنش خشکی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (47) :231-248

1- گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
2- گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد ، shoor@um.ac.ir
بقاء گیاهان زینتی به‌عنوان بخش حیاتی فضای سبز در اثر تغییرات اقلیمی و تنش خشکی به مخاطره افتاده است. به‌منظور بررسی اثر اصلاح‌کننده‌های خاک بر رشد دو اکوتیپ ختمی زینتی تحت تنش خشکی، در دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1398-1397، آزمایشی طراحی شد. تیمارهای آزمایش شامل دو اکوتیپ (مشهد، تهران)، سه سطح تنش خشکی (80، 60، 40% ظرفیت زراعی) و چهار بستر کشت (خاک، خاک+ کود دامی، خاک+ شلتوک برنج، خاک+ کاه و کلش گندم) بودند. عناصر ماکرو (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) برگ، صفات فیزیولوژیکی گیاه نظیر (کلروفیل کل، پروتئین، و فعالیت آنزیم‌ها) و صفات مورفولوژیکی (ارتفاع، قطر ساقه، تعداد برگ، گل، غنچه و سطح برگ) اندازه‌گیری شد. همچنین اثر زمان بر تعداد گل و برگ ختمی تحت تنش خشکی نیز به ثبت رسید. تمامی صفات فیزیولوژیکی و رشدی گیاهان ختمی تحت تیمارهای آزمایش قرار گرفتند و بیشترین میزان صفات فیزیولوژیکی (کلروفیل) و شاخص‌های رشدی در اکوتیپ مشهد تحت تیمار 80 % ظرفیت زراعی در بستر خاک+کود دامی به ثبت رسید. اثرات متقابل سه‌گانه اکوتیپ، تنش خشکی و بستر کشت بر میزان پروتئین، فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز، و آسکوربات پراکسیداز معنی‌داری نبود، اما فعالیت آنزیم‌ها با افزایش تنش خشکی روندی صعودی داشت. همچنین صفات تعداد برگ و گل با افزایش تنش خشکی روندی نزولی داشتند. نتایج نشان داد که، کاربرد کود دامی همراه با خاک با فراهم نمودن عناصر ماکرو اثرات منفی تنش خشکی را در ختمی کاهش داد و سبب افزایش مقاومت به تنش خشکی در دو اکوتیپ شد.
واژه‌های کلیدی: ختمی، بستر کشت، اکوتیپ، عناصر غذایی
دریافت: 1400/4/12 | پذیرش: 1400/7/19 | انتشار: 1401/2/26