جلد 9، شماره 39 - ( جلد 9 شماره 39- آذر و دی 1399 )                   جلد 9 شماره 39 صفحات 244-231 | برگشت به فهرست نسخه ها

hosseini sarghain S, yeganeh far S. Effect of Silica Nanoparticles on the Anatomical and Physiological Properties of Lepidium sativum L. Under UV stress. Plant Process and Function 2020; 9 (39) :231-244
حسینی سرقین سیاوش، یگانه فر شبنم. تأثیر نانو ذرات سیلیکا روی برخی ویژگی‌های آناتومیکی و فیزیولوژیکی گیاه تره‌تیزکL.) (Lepidium sativum تحت پرتو فرابنفش. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (39) :231-244

1- دانشگاه ارومیه ، svshhosseini@gmail.com
2- دانشگاه ارومیه
پرتو فرا­بنفش می­تواند بسیاری از ویژگی­های فیزیولوژیکی و آناتومیکی گیاه را تحت تأثیر قرار دهد و از رشد و عملکرد مطلوب در گیاه جلوگیری به­عمل آورد. تأثیر مفید نانو ذرات سیلیکا در گیاهان بیشتر به افزایش مقاومت گیاهان در برابر تنش­های زیستی و غیر­زیستی مربوط می­شود. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر نانو ذرات سیلیکا بر کاهش اثرات مخرب پرتو فرا­بنفش (UV-B) در گیاه تره­تیزک (Lepidium sativum L.) انجام شد. این بررسی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار؛ UV-B­، نانو ذرات سیلیکا با غلظت 50 میلی­گرم بر لیتر و توأم (نانو ذرات سیلیکا+UV-B) در 3 تکرار در شرایط کاملا یکنواخت در آزمایشگاه و اتاق کشت دانشکدۀ علوم دانشگاه ارومیه در سال 1397 انجام شد. نتایج نشان داد طول اندام هوایی­، تعداد برگ و سطح برگ در تیمارهای نانو ذرات سیلیکا به طور معنی­دار افزایش و در تیمارهای توأم و UV-B کاهش یافته است. از طرفی ضخامت برگ و رگبرگ اصلی به طور معنی­داری در نانو ذرات سیلیکا کاهش و در توأم و UV-B افزایش نشان داد­، در حالیکه ضخامت دستجات آوندی تنها در گروه UV-B افزایش معنی­دار نشان داد. افزایش معنی­دار میزان مالون­دی­آلدئید و کاهش معنی­دار میزان قند محلول در هر سه تیمار مشاهده شد­، همچنین میزان فعالیت آنزیم­های آسکوربات­پر­اکسیداز و فنیل­آلانین­آمونیالیاز هم در هر سه تیمار افزایش نشان داد. به­طور کلی مشاهده شد نانو ذرات سیلیکا اثرات مخرب پرتو­ UV-B را کاهش داده است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1399/6/2 | پذیرش: 1399/7/12 | انتشار: 1399/10/29