جلد 10، شماره 41 - ( جلد 10 شماره 41- فروردین و اردیبهشت 1400 )                   جلد 10 شماره 41 صفحات 262-247 | برگشت به فهرست نسخه ها

Gholami M, Naseri S, Baninasab B. Changes in some biochemical compounds during dormancy periods of flower buds in three domestic almond cultivars. Plant Process and Function 2021; 10 (41) :247-262
غلامی مهدیه، ناصری سمیه، بانی نسب بهرام. تغییرات برخی از ترکیبات بیوشیمیایی طی دوران رکود جوانه گل در 3 رقم بومی بادام. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (41) :247-262

1- دانشگاه صنعتی اصفهان ، mah.gholami@iut.ac.ir
2- دانشگاه صنعتی اصفهان
مکانیسم­های مقاومت در برابر دمای پایین، طی رکود پیچیده هستند. گیاهان می­توانند چندین فرآیند بیوشیمیایی برای مقابله با اثرات مستقیم و غیر مستقیم دمای پایین به کار گیرند. پژوهش حاضر به­منظور بررسی تغییرات فصلی برخی از ترکیبات بیوشیمیایی در جوانه گل سه رقم بومی بادام بصورت طرح کرت­های خرد شده در قالب زمان با سه تکرار در سال 97-96 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه رقم بومی بادام (زود گل محب، متوسط گل مامایی و دیر گل ربیع) و 5 بازه زمانی 20 روزه طی دوران رکود تا پس از شکستن رکود درونی بودند. نتایج نشان داد تجمع اسیدآمینه پرولین طی رکود درونی و رهایی از رکود در ارقام افزایش یافت و رقم محبمحتوای پرولین کمتری در مقایسه با مامایی و ربیع داشت. حداکثر محتوای نشاسته در ابتدای آزمایش، قبل از تجمع سرما در ارقام مورد مطالعه مشاهده شد و با پیشرفت رکود و افزایش تجمع سرما محتوای نشاسته در هر سه رقم روند کاهشی نشان داد. میزان ترکیبات آنتی­اکسیدانی غیر آنزیمی (فنل کل و فلاونوئیدها) طی دوران رکود و نزدیک شدن به رهایی رکود در همه ارقام افزایش یافت. از سوی دیگر، در ارقام ظرفیت آنتی­اکسیدانی در دمای پایین کاهش یافت. نتایج بای پلات نشان داد در دمای پایین ارتباط واضح و مثبتی بین اسیدآمینه پرولین و ترکیبات آنتی­اکسیدانی غیرآنزیمی وجود دارد. همچنین ارقام مختلف یک گونه، پاسخ­های متفاوتی را طی دوران رکود نشان دادند. در نتیجه، بررسی تغییرات بیوشیمیایی طی دوران رکود در انتخاب بادام­های مقاوم و حساس به سرمای بهاره حائز اهمیت است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1399/3/14 | پذیرش: 1399/8/20 | انتشار: 1400/2/10