جلد 9، شماره 35 - ( جلد 9 شماره 35- فروردین و اردیبهشت 1399 )                   جلد 9 شماره 35 صفحات 258-243 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rezabeigi S, Bijanzadeh E, Behpouri A. Effect of salicylic acid on photosynthetic pigments, enzyme activity and yield of durum wheat (Triticum durum L.) under drought stress conditions. Plant Process and Function 2020; 9 (35) :243-258
رضا بیگی سودابه، بیژن زاده احسان، بهپوری علی. تأثیر کاربرد برگی سالیسیلیک اسید بر رنگیزه‌های فتوسنتزی، فعالیت آنزیمی و عملکرد گندم ماکارونی (Triticum durum L.) در شرایط تنش خشکی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (35) :243-258

1- دانشگاه شیراز
2- دانشگاه شیراز ، ebijanzadeh@gmail.com
چکیده:   (2031 مشاهده)
به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر رنگیزه‌های فتوسنتزی، فعالیت آنزیمی و عملکرد ارقام گندم ماکارونی در شرایط تنش خشکی، پژوهشی گلخانه‌ای به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل تنش خشکی در دو سطح آبیاری مطلوب و تنش خشکی از ابتدای مرحله شیری شدن دانه، محلول‌پاشی سالیسیلیک اسید در سطوح صفر، 3،2،1 میلی‌مولار و سه رقم گندم ماکارونی شامل شبرنگ، بهرنگ و یاواروس بود. نتایج نشان داد که تنش خشکی ‌پایان فصل، رقم و سالیسیلیک اسید بر محتوای کلروفیل a و b، آنزیم های پراکسیداز و کاتالاز، تعداد دانه در سنبله، عملکرد بیولوژیک، و عملکرد دانه اثر معنی‌داری داشتند. برهمکنش تنش خشکی و سالیسیلیک اسید اثر معنی‌داری بر محتوای کلروفیل a و b داشتند به گونه ای که محتوای کلروفیل a و b در تیمار 3 میلی‌مولار سالیسیلیک اسید به ترتیب 32 و35 درصد افزایش نسبت به تیمار عدم مصرف سالیسیلیک اسید داشتند. همچنین تنش خشکی و سالیسیلیک اسید اثر معنی‌داری بر آنزیم پراکسیداز و کاتالاز داشتند به طوری که کاربرد 3 میلی‌مولار سالیسیلیک اسید به ترتیب باعث افزایش 14 و 15 درصدی این آنزیمها نسبت به تیمار عدم مصرف سالیسیلیک اسید شد. کاربرد برگی سالیسیلیک اسید به میزان 3 میلی‌مولار منجر به افزایش محتوای کلروفیل a و b و آنزیم پراکسیداز و کاتالاز  نسبت به عدم مصرف سالیسیلیک اسید در شرایط تنش خشکی شد که در نهایت افزایش 13 درصدی عملکرد دانه در رقم یاواروس را به همراه داشت.

دریافت: 1397/10/15 | پذیرش: 1398/4/2 | انتشار: 1399/2/20