روی یکی از عناصر غذایی کممصرف است که سمیت سدیم را در گیاهان کاهش میدهد و نقش مهمی در کمک به بقاء گیاهان زراعی تحت تنش شوری ایفا میکند. این تحقیق در یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در پاییز 1391 در دانشگاه اراک انجام شد. در این مطالعه، اثرات 4 سطح شوری (0، 45، 90 و 120 میلیمولار کلریدسدیم) و سه سطح سولفاتروی (0، 5 و 10 میکرومولار) بر گوجهفرنگی بررسی شده است. نتایج نشان داد که تنش شوری به تنهایی پارامترهای رشد، رنگیزههای فتوسنتزی و پروتئین را کاهش میدهد، در حالی که پرولین و کربوهیدرات در مقایسه با گیاهان شاهد افزایش یافت . همچنین نتایج نشان داد که تیمار روی به تنهایی بر پارامترهای رشد، رنگیزههای فتوسنتزی، میزان پروتئین و کربوهیدرات اثر مثبت دارد اما پرولین را کاهش داد . تیمار گیاهان گوجهفرنگی تحت تنش شوری با سولفاتروی، اثرات منفی شوری را بر این پارامترها به طور معنیداری کاهش داد. بیشترین مقدار شاخصهای رشد، رنگیزههای فتوسنتزی و پروتئین در گیاهان بدون تنش شوری همراه با غلظت 10 میکرومولار روی اندازهگیری شد و کمترین مقدار این شاخصها در گیاهان تحت شوری 120 میلیمولار و بدون روی اندازهگیری شد. بنابراین توصیه میشود که در صورت کاشت گوجهفرنگی در خاکهای شور با کمبود روی، مقادیر کافی روی به خاک افزوده شود یا از محلولپاشی برگ استفاده شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |