جلد 9، شماره 38 - ( جلد 9 شماره 38- مهر و آبان 1399 )                   جلد 9 شماره 38 صفحات 112-93 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rohani N, Daneshmand F, Vaziri A, Mahmoudi M, Sabermahani F. Influence of Glomus mosseae mycorrhizal fungus on growth, Phenolic compounds and antioxidant enzymes activity of Pistachio(Pistacia vera) under Copper stress. Plant Process and Function 2020; 9 (38) :93-112
روحانی نرگس، دانشمند فاطمه، وزیری آتوسا، محمودی مهرناز، صابرماهانی فاطمه. تاثیر قارچ‌ میکوریز Glomus mosseae بر رشد، ترکیبات فنلی و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان تحت تنش مس در گیاه پسته (Pistacia vera). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (38) :93-112

1- دانشگاه پیام نور
2- دانشگاه پیام نور ، )a_vaziri@pnu.ac.ir
3- دانشگاه آزاد اسلامی
یﮑﯽ از روشﻫﺎی ﻗﺎﺑﻞ اﺳﺘﻔﺎده ﺑﺮای ﮐﺎﻫﺶ اﺛﺮات ﻣﺨﺮب ﻧﺎﺷﯽ از تنش مس اﺳﺘﻔﺎده از ﻗﺎرچ‌ﻫﺎی ﻣﯿﮑﻮریﺰ میباشد. این پژوهش برای تعیین اثر قارچ میکوریز Glomus mosseae بر رشد و بعضی پارامترهای فیزیولوژیکی گیاه پسته رقم احمد آقایی در پاسخ به افزایش غلظت مس خاک انجام گرفت. آزمایش مذکور به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه سطح مس (غلظت‌های 0، 300 و 600 میلی گرم در لیتر نیترات مس) و در دو وضعیت میکوریزی و غیر میکوریزی اجرا شد. در همه گیاهان شاهد و تیمار شده با مس، طول و وزن خشک ریشه و ساقه گیاهان میکوریزی از گیاهان غیرمیکوریزی بیشتر بود. همچنین مس منجر به کاهش محتوای کلروفیل a وb، کارتنوئیدها، پروتئین کل، غلظت فسفر، قند کل، پرولین و ترکیبات فنلی گردید اما همزیستی میکوریزی باعث افزایش معنی دار این شاخص ها گردید. تنش مس موجب افزایش پراکسیداسیون لیپیدها، میزان مالون دآلدئید (MDA)، پراکسیدهیدروژن (H2O2)، فعالیت پراکسیداز (POD)، آسکوربات پراکسیداز(APX) و سوپر اکسید دیسموتاز (SOD) در همه گیاهان گردید، اما میزان MDA، H2O2 و کاتالاز (CAT) در گیاهان میکوریزی  به طور معنی داری کمتر از گیاهان غیر میکوریزی بود. بر اساس نتایج میزان مس انتقال یافته از ریشه به بخش هوایی در پسته صرف نظر از وضعیت میکوریزی آن کمتراز یکTF≤1) ) و فاکتور تجمع زیستی بیشتر از یک (BCF 1) بود.  بنابراین پسته می تواند تثبیت کننده (phytostabilizer) مس باشد و همزیستی با قارچ Glomus mosseae  باعث تجمع بیشتر مس در ریشه گردید.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1397/8/3 | پذیرش: 1398/5/9 | انتشار: 1399/6/30