جلد 8، شماره 33 - ( جلد 8، شماره 33 ، 1398 1398 )                   جلد 8 شماره 33 صفحات 276-263 | برگشت به فهرست نسخه ها

chavoushi M, Najafi F, salimi A, Angaji S A. Effects of salicylic acid on antioxidant enzymes activities of safflower under drought stress. Plant Process and Function 2019; 8 (33) :263-276
چاوشی مریم، نجفی فرزانه، سلیمی اعظم، انگجی سید عبدالحمید. اثر سالیسیلیک اسید بر فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان در گیاه گلرنگ تحت تنش خشکی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1398; 8 (33) :263-276

1- گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه خوارزمی ، chavoosh_m@yahoo.com
2- گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه خوارزمی
3- گروه علوم سلولی و ملکولی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه خوارزمی
چکیده:   (2050 مشاهده)
خشکی یکی از تنش‌های غیر­زیستی است که رشد و تولید محصول گیاه را محدود می‌کند. سالیسیلیک اسید (SA) نیز یکی از تنظیم­کننده‌های رشد است که در پاسخ به تنش زیستی‌ و غیر­زیستی نقش اساسی دارد. هدف از بررسی پژوهش حاضر تأثیر سالیسیلیک اسید بر کاهش تنش خشکی در گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) است. بدین منظور اثر سالیسیلیک اسید (صفر و 25/0 میلی‌مولار) و خشکی (در سطوح 100%، 75%، 50% و 25% ظرفیت مزرعه‌ای) بر فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان و بیان ژن زیر واحدهای آنزیم سوپراکسید دیسموتاز مورد بررسی قرار گرفت. اسید سالیسیلیک به گیاهان در مرحله سه برگی اسپری شد و پس از دو روز گیاهان تحت تیمار خشکی قرار گرفتند. دومین تیمار SA، یک هفته پس از اولین مرحله محلول­‌پاشی صورت گرفت. گیاهان پس از دو هفته تنش خشکی جهت بررسی برخی پارامترهای فیزیولوژیکی و مولکولی برداشت شدند. نتایج نشان داد که تنش خشکی FC 25% باعث افزایش فعالیت آنتی‌اکسیدان‌ها، محتوای آب اکسیژنه و مالون دی­آلدهید برگ و ریشه، بیان Mn-SOD، Fe-SOD برگ و ریشه شده است. در حالیکه تیمار همزمان خشکی و SA باعث افزایش فعالیت آنزیم‌های آنتی­اکسیدان ریشه و کاهش آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان برگ، بیان Fe-SOD ریشه، Mn-SOD، برگ، محتوای آب اکسیژنه و مالون دی­آلدهید برگ و ریشه شده است. به­نظر می‌رسد سالیسیلیک اسید در رفع آسیب‌های ناشی از تنش خشکی نقش مؤثری در گیاه گلرنگ داشته باشد.
دریافت: 1397/6/25 | پذیرش: 1397/11/2 | انتشار: 1399/2/22