جلد 9، شماره 35 - ( جلد 9 شماره 35- فروردین و اردیبهشت 1399 )                   جلد 9 شماره 35 صفحات 56-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

tadayon M R, mohtashami M. Evaluation of the effect of jasmonic acid and ascorbic acid on some morphophysiological traits of safflower genotypes Under deficit irrigation regimes. Plant Process and Function 2020; 9 (35) :39-56
تدین محمود رضا، محتشمی فاطمه. ارزیابی اثر اسید آسکوربیک و اسید جاسمونیک بر برخی صفات مورفو فیزیولوژیک ژنوتیپ‌های گلرنگ تحت تیمارهای کم آبیاری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (35) :39-56

1- دانشگاه شهرکرد ، mrtadayon@yahoo.com
2- دانشگاه شهرکرد
به منظور بررسی تیمار­های کم آبیاری و محلول­پاشی با اسید جاسمونیک و اسید آسکوربیک بر برخی صفات مورفوفیزیولوژیک ژنوتیپ­های گلرنگ آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد، طی دو سال 1395-1396 انجام شد. در این آزمایش سه سطح آبیاری )100، 75 و 50 درصد نیاز آبیاری گلرنگ) به عنوان فاکتور اصلی و سه ژنوتیپ گلرنگ )محلی اصفهان، فرامان و سینا) و محلول­پاشی با سه سطح شامل (غلظت صفر، محلول­پاشی با اسید جاسمونیک با غلظت 5/0 میلی مولار و محلول پاشی با اسید آسکوربیک با غلظت 20 میلی مولار) به عنوان فاکتور فرعی انتخاب شدند. نتایج نشان داد که بیشترین محتوای نسبی آب برگ، کلروفیل، شاخص سطح برگ، عملکرد دانه، درصد روغن و عملکرد روغن مربوط به ژنوتیپ سینا و تیمار آبیاری 100 درصد نیاز آبیاری گلرنگ و کمترین میزان این صفات مربوط به ژنوتیپ محلی اصفهان و تیمار آبیاری 50 درصد نیاز آبی گلرنگ بود. برهمکنش ژنوتیپ × محلول­پاشی و تنش کم آبیاری در محلول­پاشی تنها بر عملکرد روغن و کلروفیل a معنی­دار شد. محلول­پاشی با اسید جاسمونیک و اسید آسکوربیک نیز موجب افزایش کلیه صفات در مقایسه با تیمار بدون محلول­پاشی شد. نتایج نشان داد که تفاوت‏­های موجود در بین ژنوتیپ­‏ها و همچنین تأثیر این محلول­پاشی­ها جهت افزایش میزان صفات مورد بررسی می‏­تواند در انتخاب ژنوتیپ­‏ها و ترکیبات مناسب جهت کاهش اثرات نامطلوب تنش کم آبی به منظور دستیابی به افزایش تولید از آن­ها استفاده کرد.

دریافت: 1397/2/4 | پذیرش: 1398/2/11 | انتشار: 1399/2/16