Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1398
2
1
gregorian
2019
5
1
8
30
online
1
fulltext
fa
تأثیر میدان مغناطیسی ایستا بر جوانهزنی و متابولیسم بذر دو گونه بادام ایرانی (Amygdalus scoparia و Amygdalus eburnea)
Effects of magnetic fields on the seed germination and metabolism in two specious of Almond
سایر موارد
others
پژوهشي
Research
<div>امواج مغناطیسی ایستا دارای اثرات متفاوتی بر روی گیاهان هستند که نوع اثر، با توجه به فاکتورهای متعددی از جمله گونه گیاهی مورد نظر، شدت میدان مغناطیسی و مدت زمان تابش آن، متفاوت می­باشد. در پژوهش حاضر دو گونه بادام ایرانی به مدت 7 روز و هر روز 5 ساعت، تحت تاثیر میدان مغناطیسی ایستا با شدت 10 میلی­تسلا قرار گرفتند و سپس هر دو گروه شاهد و تیمار توسط ازت مایع منجمد شده و در یخچال 80- درجه سانتی­گراد نگه­داری شدند. سپس شاخص­های جوانه­زنی، میزان پروتئین محلول کل، فعالیت آنزیم­های کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز، محتوای قند کل، ترکیبات فنولی و ظرفیت آنتی­اکسیدانی کل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که امواج مغناطیسی تغییری در شاخص­های جوانه­زنی بذر به وجود نمی­آورند. همچنین تغییر معنی­داری در میزان پروتئین­های محلول و محتوای قند کل ایجاد نمی­شود. هرچند این امواج سبب القای فعالیت آنزیم­های آسکوربات­پراکسیداز و کاتالاز شده و ظرفیت آنتی­اکسیدانی کل را افزایش می­دهند. به نظر می­رسد این اثرات القایی، به دلیل تحریک سیستم دفاعی گیاه توسط میدان مغناطیسی می­باشد. اثرات تحریکی مذکور به صورت افزایش میزان آنتی­اکسیدان­های آنزیمی دیده می­شود. </div>
During the past decade considerable evidence has been accumulated with regard to the biological effects, both in vivo and in vitro, of extremely low frequency electric and magnetic fields, such as those originating from residentially proximate power lines, household electrical wiring and diagnostic apparatus and therapy devices. Also, during the evolution process, all living organisms experienced the action of the Earth<sup>'</sup>s magnetic field, which is a natural component of their environment. Previously many scientists believed that permanent magnetic fields are not biologically active. However, the results obtained have revealed the high sensitivity of plants to permanent magnetic fields. In the present research, seeds of Almond (two specious of Amygdalus <em>scoparia</em> and A. <em>eburnea</em>) were incubated in sterile conditions. Unique seeds were selected and divided to control and treatment groups. The treatment plant groups were exposed to a 10 mT static magnetic field for 7 days, each 5 hours and then both the treated seeds and the control one were harvested, frozen with liquid N<sub>2</sub> and used for biochemical measurements. Exposure of seeds of almond to the static magnetic field had no significant effect on seed germination, total sugar and protein content, but increased phenolic compound and total antioxidant capacity. Magnetic field also induced catalase and ascorbate peroxidase activity.
امواج مغناطیسی ایستا, آنتی اکسیدان, بادام ایرانی, شاخص های جوانه زنی, محتوای قند
Antioxidants, Iranian almond, Seed germination factors, Static magnetic fields, Sugar content
115
124
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-202-7&slc_lang=fa&sid=1
Fatemeh
Abdollahi
فاطمه
عبدالهی
f.abdollahi65@gmail.com
100319475328460016728
100319475328460016728
No
Lorestan University
دانشگاه لرستان
Hamzeh
Amiri
حمزه
امیری
amiri_h_lu@yahoo.com
100319475328460016729
100319475328460016729
Yes
Lorestan University
دانشگاه لرستان
Vahid
Niknam
وحید
نیکنام
niknamv@ut.ac.ir
100319475328460016730
100319475328460016730
No
Tehran University
دانشگاه تهران
فائزه
قناتی
ghangia@modares.ac.ir
100319475328460016731
100319475328460016731
No
Tarbiat Modares University
دنشگاه تربیت مدرس
کاظم
مهدیقلی
kmahdigholi@ut.ac.ir
100319475328460016732
100319475328460016732
No
Tehran University
دانشگاه تهران