Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1397
11
1
gregorian
2019
2
1
7
27
online
1
fulltext
fa
بررسی مقایسه ای تاثیر تیمار خارجی سیلیسیم و اسید آسکوربیک بر توان آنتی اکسیدانی گیاه دارویی ریحان سبز (Ocimum basilicum L.) در شرایط تنش شوری
Comparative study the effect of the external treatments of silicon and ascorbic acid on antioxidant capacity of Basil (Ocimum basilicum L.) under salt stress
تنش شوري
Salt Stress
پژوهشي
Research
<p dir="RTL"><span dir="RTL">گیاه </span><span dir="RTL">ریحان(</span><em>Ocimum basilicum </em>L.<span dir="RTL">)</span> <span dir="RTL">متعلق به تیره نعناع و از گیاهان نسبت</span><span dir="RTL">ا</span><span dir="RTL">ً حساس به شوری محسوب میشود.</span> <span dir="RTL">تنش شوری </span><span dir="RTL">یکی از مهمترین عوامل محدود کننده تولید محصولات کشاورزی است. </span><span dir="RTL">این پژوهش به منظور بررسی مقایسه ای تاثیر بهبودی غلظت های مختلف سیلیسیم (</span>SiO<sub>4</sub><sup>-2</sup><span dir="RTL">)(0، 1 و2 میلی مولار) و اسیدآسکوربیک (0، 25 و50 میلی مولار) بر گیاه ریحان سبز در مواجه با سطوح مختلف تنش شوری (0، 100 و 200</span> <span dir="RTL">میلی مولار) در آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار انجام شد. بدین منظور، شاخص پایداری غشاء، میزان پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء و محتوای پراکسید هیدروژن (</span>H<sub>2</sub>O<sub>2</sub><span dir="RTL">)</span> <span dir="RTL">و توان آنتی اکسیدانی آنزیمی و غیرآنزیمی (فعالیت آنزیم های آسکوربات پراکسیداز، پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز و کاتالاز، محتوای پرولین و قندهای محلول) در شرایط مختلف تنش و تیمارها مورد ارزیابی قرار گرفت.</span> <span dir="RTL">هرچند تجمع پرولین و کربوهیدرات های محلول در برگ ریحان سبز، درنتیجه تیمار خارجی سیلیسیم در حین تنش شوری دارای بیشینه افزایش بود (به ترتیب </span>μmol/g F.W.<span dir="RTL"> 647/10 و</span> g/100g D.W.<span dir="RTL"> 847/72) ولیکن تیمار خارجی اسید آسکوربیک توانست نقش مهمی در کاهش معنی دار میزان پراکسید شدن لیپیدهای غشاء و محتوای </span>H<sub>2</sub>O<sub>2</sub><span dir="RTL"> در برابر تنش شوری (به ترتیب </span>μmol/g F.W.<span dir="RTL"> 645/580 و</span>μg /g F.W. <span dir="RTL"> 145/135) داشته باشد. نتایج این پژوهش نشان داد که فعالیت همه آنزیم های مورد بررسی درغلظت های بالای نمک افزایش یافت اما کاربرد سیلیسیم و اسیدآسکوربیک منجر به بیشینه افزایش معنی دار فعالیت آنزیم های پراکسیداز و کاتالاز در برگ ها گردید. افزایش معنی دار (122درصدی) فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز در نتیجه تیمار با سیلیسیم و افزایش معنی دار (137درصدی) فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز در نتیجه تیمار با اسیدآسکوربیک مشاهده شد. </span><span dir="RTL">بر اساس نتایج این پژوهش، مصرف</span><span dir="RTL"> سیلیسیم و</span> <span dir="RTL">اسیدآسکوربیک</span> <span dir="RTL">به عنوان تیمارهای خارجی می توانند</span> <span dir="RTL">از طریق تاثیر بر مسیرهای ویژه و مجزای دفاعی، سیستم مقاومتی گیاه </span><span dir="RTL">ریحان در برابر تنش شوری را افزایش دهند و کاندیداهای مناسبی در جهت کاهش اثرات مخرب شوری بر بقا و رشد گیاه باشند</span></p>
<p>Basil (Ocimum basilicum L.) belongs to Lamiaceae and is relatively sensitive to salinity. Salinity is one of the most important factors limiting crop production. This study was conducted in a three-replicate completely randomized factorial design to comparative investigate the effects of different concentration of silicon (SiO4-2) application [control (without Si), 1 and 2 mM] and ascorbic acid [control (0), 25 and 50 mM] on membrane stability index (MSI), lipid peroxidation and hydrogen peroxide production (H2O2) and the antoxidant capacity (peroxidase, polyphenol oxidase, catalase and ascorbate peroxidase activities, proline and soluble sugars content) of Basil under three levels of salinity (0, 100 and 200 mM). Although proline and soluble carbohydrates content of Basil were increased by external silicon treatment under salinity, application of ascorbic acid could play an important role in reducing the lipid peroxidation and H2O2 content in the situation of salinity stress. The results showed that the activities of all examined enzymes increased at high level of salinity, but the use of silicon and ascorbic acid lead to a further and significant increases of enzyme activities in leaves. Based on the results of this survey, ascorbic acid and silicon consumption as external treatments could boost the immune system of Basil and would be good candidates to reduce the detrimental effects of salinity on the survival and growth of the plant.</p>
اسیدآسکوربیک, تنش شوری, توان آنتی اکسیدان, ریحان سبز, سیلیسیم.
Ascorbic acid, Salinity, Antioxidant Capacity, Ocimum basilicum L., Silicon.
135
150
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-876-1&slc_lang=fa&sid=1
Batol
Asadi
بتول
اسدی
batol.asadi 2015@gmail.com
100319475328460015063
100319475328460015063
No
دانشگاه فردوسی مشهد
Monireh
Cheniany
منیره
چنیانی
cheniany@um.ac.ir
100319475328460015064
100319475328460015064
Yes
دانشگاه فردوسی مشهد
Mehrdad
Lahouti
مهرداد
لاهوتی
lahouti@um.ac.ir
100319475328460015065
100319475328460015065
No
دانشگاه فردوسی مشهد