Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1397
2
1
gregorian
2018
5
1
7
23
online
1
fulltext
fa
اثر اسید هیومیک و آسکوربات برصفات رویشی و بیوشیمیایی گیاه دارویی بادرشبو (Dracocephalum moldavica L.) در شرایط تنش شوری
Effect of humic acid and ascorbate on growth and biochemical traits of Moldavian balm (Dracocephalum moldavica L.) under salinity stress
تنش شوري
Salt Stress
پژوهشي
Research
<p dir="RTL">شوری یکی از مهم­ترین تنش­های غیر زنده­ای است که باعث کاهش قابلیت تولید محصول در خاک­های مناطق خشک و نیمه­خشک می­شود. اسید هیومیک به عنوان یک اسید آلی و آسکوربات به عنوان یک آنتی­اکسیدان قوی می­توانند در جهت بهبود عملکرد گیاهان در شرایط تنش شوری موثر واقع شوند. به منظور بررسی اثرات تنش شوری و برهمکنش آن با اسید هیومیک و اسید آسکوربیک بر رشد رویشی، رنگیزه­های فتوسنتزی و تغییرات آنزیم­های آنتی­اکسیدان گیاه دارویی بادرشبو <strong>(</strong><em><span dir="LTR">Dracocephalum moldavica</span></em><span dir="LTR"> L.</span><strong>)</strong>، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل شوری در چهار سطح (0، 50، 100 و 150 میلی­مولار)، اسید هیومیک و اسید آسکوربیک در سه سطح (0، 100 و 200 میلی­گرم در لیتر) بود. صفات رویشی گیاه از قبیل ارتفاع بوته و وزن تر و خشک ساقه و برگ با افزایش میزان تنش شوری کاهش معنی­داری نسبت به تیمار شاهد نشان دادند و کاربرد اسید هیومیک بویژه سطح 200 میلی­گرم در لیتر در سطوح بالای تنش سبب بهبود این صفات نسبت به گیاهان شاهد گردید. رنگیزه­های فتوسنتزی نیز تحت تأثیر تنش شوری به شدت کاهش یافتند و کاربرد 200 میلی­گرم در لیتر اسید هیومیک و اسید آسکوربیک (تاحدودی) توانست سبب جبران این خسارت شود. بیشترین میزان فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی در تنش 50 میلی­مولار شوری مشاهده شد و کاربرد اسید هیومیک (بویژه 200 میلی­گرم در لیتر) برای آنزیم کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز و 200 میلی­گرم در لیتر اسید آسکوربیک برای آنزیم گایاکول پراکسیداز سبب افزایش فعالیت آنها نسبت به تیمار شاهد گردید. </p>
<p><a name="up">Salinity is one of the most important non- biological stresses which limit the production of agricultural yields in dry and semi arid regions.</a> Humic acid as an organic acid and ascorbate as a powerful antioxidant can improve yield of plants under salt stress. In order to investigation effects of salinity and its interaction with ascorbate and humic acid on growth, photosynthetic pigments content, antioxidant enzymes activity and soluble protein in Moldavian balm (<em>Dracocephalum moldavica</em> L.), a factorial experiment was conducted based on randomized complete design with three replications. Treatments included four levels of salinity (0, 50, 100 and 150 mM), three levels of ascorbate and humic acid (0, 100 and 200 mgL<sup>-1</sup>). Vegetative traits such as plant height and fresh and dry weight of stems and leaves with increasing salinity concentration showed a significant decrease compared to control. Humic acid application especially 200 mg.L<sup>-1</sup> was improved traits than the control plants in high levels of salinity stress. Photosynthetic pigments were strongly decreased by salinity and application of 200 mgL<sup>-1</sup> humic acid and ascorbic acid (partly) could compensate effects of salinity. The highest activity of antioxidant enzymes was observed in 50 mM salinity stress. Application of humic acid (especially 200 mgL<sup>-1</sup>) for catalase and ascorbate peroxidase and 200 mgL<sup>-1</sup> ascorbic acid for guaiacol peroxidase increased enzymes activity compared to the control treatment.</p>
اسید آسکوربیک, آنزیمهای آنتیاکسیدان, اسید هیومیک, بادرشبو, شوری
Ascorbic acid, Antioxidant enzymes, Humic acid, Dracocephalum moldavica L., Salinity
297
312
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-647-6&slc_lang=fa&sid=1
Rasoul
narimani
رسول
نریمانی
100319475328460013638
100319475328460013638
No
Ferdowsi University of Mashhad
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
mohammad
moghaddam
محمد
مقدم
m.moghadam@um.ac.ir
100319475328460013639
100319475328460013639
Yes
Ferdowsi University of Mashhad
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
Abdollah
Ghasemi Pirbalouti
عبدالله
قاسمی پیربلوطی
100319475328460013640
100319475328460013640
No
Islamic Azad University
گروه گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد
Seyyed Hossein
Nemati
سید حسین
نعمتی
100319475328460013641
100319475328460013641
No
Ferdowsi University of Mashhad
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد