Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1398
2
1
gregorian
2019
5
1
8
29
online
1
fulltext
fa
تاثیر کاربرد اسید سالیسیلیک و سیلیکات پتاسیم بر برخی پاسخهای مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گندم (Triticum aestivum L.) در شرایط تنش شوری
Effect of salicylic acid Effect of application of salicylic acid and potassium silicate on some morphological, physiological and biochemical traits in wheat (Triticum aestivum L.) grown under salt stress
تنش شوري
Salt Stress
پژوهشي
Research
شوری آب و خاک از عوامل کاهش دهنده رشد و عملکرد بسیاری از محصولات کشاورزی در ایران می­باشد. بنابراین، ترکیبات زیادی در زمینه کاهش اثرات زیان­آور این تنش، مورد استفاده قرار گرفته<span dir="ltr">­</span>اند. این پژوهش به­منظور بررسی اثرات اسید سالیسیلیک و سیلیکاتپتاسیم بر کاهش اثرات منفی تنش شوری در گندم انجام شده است. آزمایش به­صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک<span dir="ltr">­</span>های کامل تصادفی با اضافه کردن 100 میلی­مولار کلرید سدیم و 14 میلی­گرم در لیتر اسید سالیسیلیک و 15 میلی­گرم در لیتر سیلیکات پتاسیم به محلول غذایی اجرا گردید. کشت گیاهان در شرایط هیدروپونیک، با استفاده از محلول غذایی هوگلند انجام گرفت. نتایج نشان داد که در گیاهان تیمار شده با شوری، وزن تر و خشک، غلظت کلرفیل­های <span dir="ltr">a</span>،<span dir="ltr">b </span> و کل، کاروتنوئیدها و پروتئین کل درمقایسه باگیاهان شاهد به طور معنیدار کاهشیافت،درحالی که شوری منجر به افزایش معنیدار غلظت قندهای محلول، مالوندیآلدئید و پراکسیدهیدروژن گردید<span dir="ltr">.</span> همچنین، فعالیت آنزیمهای کاتالاز، سوپراکسیددیسموتاز و پراکسیداز نیز به<span dir="ltr">­</span>طور معنیدار افزایش یافت. طبق نتایج به<span dir="ltr">­</span>دست آمده، کاربرد اسید سالیسیلیک و سیلیکات پتاسیم درشرایط شوری موجب کاهش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان، پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء و سطح پراکسیدهیدروژن شد. با این حال، شاخص­های رشدی مورد مطالعه، غلظت رنگیزههای فتوسنتزی، غلظت قندهای محلول و پروتئین کل با کاربرد ترکیبات ذکر شدهدرشرایط شوری بهطور قابلتوجهی افزایش نشان دادند. بررسی مقایسهای پاسخ سیستم آنتیاکسیدانی گیاه گندم تحت تنش شوری به کاربرد ترکیبات ذکر شده، تفاوت چندانی بین تیمارها در فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز نشان نداد، با این حال کاهش فعالیت آنزیم کاتالاز ریشه و اندام هوایی و نیز کاهش در فعالیت پراکسیداز اندام هوایی با کاربرد اسید سالیسیلیک در مقایسه با کاربرد سیلیکات پتاسیم مشاهده شد.<br>
<p>Water and soil salinity on environmental agents limit plant growth and its productivity in Iran. In order to reduce the adverse effects of salinity on plants, different compounds are used. In this study, the effects of salicylic acid and potassium silicate were investigated on wheat plants under salt stress. A factorial experiment in a randomized complete block was conducted by applying 100 mM NaCl and 14 mg of salicylic acid and 15 mg of potassium silicate. The plants were cultured hydroponically in a growth chamber at Hoagland solution. The results showed that in plants treated with NaCl, the fresh and dry weights, chlorophyll a, b and total chlorophyll, carotenoids and total protein concentrations were declined significantly compared with control plants. While soluble sugars, malondialdehyde and hydrogen peroxide concentrations increased significantly. Also, the activity of superoxide dismutase, catalase and peroxidase were increased. According to the results, application of salicylic acid and potassium silicate in salt stressed plants decreased the activity of antioxidant enzymes, membrane lipid peroxidation and H<sub>2</sub>O<sub>2</sub> content. While, assayed growth parameters, photosynthetic pigments, soluble sugars and protein contents of salt stressed plants increased significantly by application of these compounds. Comparative analysis of application of these compounds in amelioration of salt stress in wheat plants, showed not significant effect on SOD activity, whereas application of salicylic acid decresed CAT activity of root and shoot. Also, activity of POD in shoot in comparative with potassium silicat application was decreased.</p>
اسید سالیسیلیک, سیستم آنتی اکسیدانی, تنش شوری, گندم
Antioxidant system, Salicylic acid, Stress condition, Wheat
43
58
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-763-2&slc_lang=fa&sid=1
Behrokh
daeihassani
بهرخ
دایی حسینی
hasani.bio@gamil.com
100319475328460017074
100319475328460017074
Yes
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه ، دانشگاه پیام نور، ایران
Masoumeh
abedini
معصومه
عابدینی
100319475328460017075
100319475328460017075
No
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه ، دانشگاه پیام نور، ایران
Zahra
shahinfar
زهرا
شاهین فر
100319475328460017076
100319475328460017076
No
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه ، دانشگاه پیام نور، ایران