Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1397
2
1
gregorian
2018
5
1
7
23
online
1
fulltext
fa
تاثیر برهمکنش کلسیم و جاسمونیک اسید بر پارامترهای فلئورسانس کلروفیل و عملکرد غده سه رقم سیبزمینی (Solanum tuberosum L.)
The effect of calcium and jasmonic acid interaction on the chlorophyill fluorescence parameters and tuber production in three cultivars of potato (Solanum tuberosum L.)
تنظیم کننده های رشد گیاهی
Plant Growth Regulators
كاربردي
Applicable
<p dir="RTL">در مناطق سردسیری، سیبزمینی بصورت بهاره کشت میشود. از چالشهای پیش روی زراعت سیبزمینی در این مناطق، سرمای دیررس بهاره، سرمای زودرس پاییزه و گرمای تابستان میباشد؛ که در پژوهش حاضر به روش<span dir="LTR"></span>های تعدیل این چالش<span dir="LTR"></span>ها پرداخته شد. بدین منظور آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در سالهای زراعی 1393 و 1394 در منطقه گندمان، استان چهارمحال و بختیاری اجرا شد. عامل اول شامل سه رقم جلی، فونتین و بورن و عامل دوم، ترکیبی از تیمارهای مختلف کلسیم و جاسمونیک اسید (با غلظت 5 میکرومولار) در شش سطح شامل: 1- کلسیم + جاسمونیک اسید در مرحله قبل از تشکیل ریزومها (<span dir="LTR">T<sub>1</sub></span>)؛ 2- کلسیم + جاسمونیک اسید در مرحله بعد از تشکیل ریزومها (<span dir="LTR">T<sub>2</sub></span>)؛ 3- جاسمونیک اسید در مرحله قبل از تشکیل ریزومها (<span dir="LTR">T<sub>3</sub></span>)؛ 4- جاسمونیک اسید در مرحله بعد از تشکیل ریزومها (<span dir="LTR">T<sub>4</sub></span>)؛ 5- کلسیم از منبع نیترات کلسیم (<span dir="LTR">T<sub>5</sub></span>)؛ 6- شاهد (عدم کاربرد هر دو فاکتور (<span dir="LTR">T<sub>6</sub></span>)) بود. بر اساس نتایج حاصله هر دو فاکتور جاسمونیک اسید و کلسیم دارای تاثیر مثبتی بر ارقام مورد بررسی بودند؛ بطوریکه رقم جلی نسبت به سایر ارقام عکسالعمل بهتری داشت. در بین تیمارهای مورد بررسی نیز تیمار <span dir="LTR">T<sub>1</sub></span> در کلیه صفات مورد بررسی بجز اتفاء غیر فتوشیمیایی، در هر سه رقم مورد آزمایش بیشترین میانگین را به نام خود ثبت کرد. با توجه به نتایج، چنین میتوان استنباط نمود که جاسمونیک اسید و کلسیم، در هر دو مرحله قبل و بعد از ریزومدهی، باعث کاهش اثرات نا مطلوب تنش دمایی و کمبود عناصر غذایی شدهاند؛ بعلاوه این اثرات مثبت، زمانیکه جاسمونیک اسید و کلسیم بصورت ترکیبی و در زمان قبل از ریزومدهی اعمال شد، بیشتر بود.</p>
<p>In cold regions, potatoes are planted in spring. Challenges regarding potato cultivation in the areas facing spring frost, early fall cold and summer heat which has been investigated in this study. This search a factorial experiment in a randomized complete block design was conducted with three replications in <span dir="RTL">2015</span> and <span dir="RTL">2016</span> in Gandoman regian, Chaharmahal Bakhtiari Province. The first factor was three cultivar: Jelly, Fontaine and Bouren And the second factor, was combination of different treatments in six levels of calcium and jasmonic acid (at a concentration of 5 mM) incuding: 1- calcium + jasmonic acid before the stage of rhizome production (T<sub>1</sub>); 2- calcium + jasmonic acid after the stage of rhizome (T<sub>2</sub>); 3- jasmonic acid before the stage of rhizome production (T<sub>3</sub>); 4- jasmonic acid in after the stage of rhizome production (T<sub>4</sub>); 5- calcium from calcium nitrate source (T<sub>5</sub>); 6- control (no application of both factors (T<sub>6</sub>) ) were used. According to the results, both factors jasmonic acid and calcium had a positive impact on the examined cultivars, So that the Jelly had a better response rate than the other varieties. Amongst treatments, T<sub>1</sub> in all traits except non-photochemical quenching had the highest average in all three cultivars. According to the results, it can be concluded that Jasmonic acid and calcium, reduced the adverse effects of thermal stress and nutrient deficiencies in both before and after stage of the rhizome production. In addition, higher positive effects obsorved when jasmonic acid and calcium compounds, were applied before the stage of the rhizome production.</p>
تنشهای محیطی, جاسمونیک اسید, سیبزمینی, فلئورسانس, کلسیم
Environmental stresses, Jasmonic acid, Potato, Fluorescence, Calcium
313
328
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-790-1&slc_lang=fa&sid=1
mohammad
azimi gandomani
محمد
عظیمی گندمانی
azimi_3563@yahoo.com
100319475328460021586
100319475328460021586
No
Payam Noor university of Tehran
دانشگاه پیام نور تهران
hooshang
faraji
هوشنگ
فرجی
100319475328460021587
100319475328460021587
Yes
Department of Agriculture , Faculty of Agriculture, Yasouj university
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج
mohsen
movahhedi dehnavi
محسن
موحدی دهنوی
100319475328460021588
100319475328460021588
No
Department of Agriculture , Faculty of Agriculture, Yasouj university
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج
amin
mirshekari
امین
میرشکاری
100319475328460021589
100319475328460021589
No
yasouj university
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج