Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1397
11
1
gregorian
2019
2
1
7
27
online
1
fulltext
fa
افزایش کارایی فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی بذور زیره سبز (Cuminum cyminum L.) با طول عمر متفاوت تحت تنش شوری
Enhancement the physiological and biochemical efficiency of cumin seeds (Cuminum cyminum L.) with different longevity under salt stress
تنش شوري
Salt Stress
پژوهشي
Research
<p dir="RTL">ﭘﺮایﻤﯿﻨﮓ یﮑﯽ از راهکارهای ﺑﻬﺒﻮد کیفیت فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ﺑﺬر اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺎﻋﺚ بهبود ﺟﻮاﻧﻪزنی ﺑﺬور در ﺷﺮایﻂ ﻣﺤﯿﻄﯽ ﺗﻨﺶزا از ﻗﺒﯿﻞ تنش ﺷﻮری میﺷﻮد. بدین منظور سه آزمایش مجزا با دو عامل پرایمنیگ و تنش شوری در قالب طرح کاملاً تصادفی برای بذور تولیدی سالهای 1391،1392 و 1393 زیره سبز اجرا شد. فاکتور اول برای بذور تولیدی سالهای 1391 و 1392تیمارهای پرایمینگ با ترکیبات سدیم دیهیدروژن فسفات (<span dir="LTR">NaH<sub>2</sub>Po<sub>4</sub></span>) 1%، اسید آسکوربیک 200 میلیگرم بر لیتر با ترکیب دمایی <span dir="LTR">°</span><span dir="LTR">C</span>20 و مدت زمان 24 ساعت و <span dir="LTR">NaH<sub>2</sub>Po</span><sub><span dir="LTR">4</span></sub>1%، با ترکیب دمایی <span dir="LTR">°</span><span dir="LTR">C</span>4 و مدت زمان 24 ساعت و برای بذور تولیدی سال 1393 اسید جیبرلیک 100 و 200 میلیگرم بر لیتر با ترکیب دمایی <span dir="LTR">°</span><span dir="LTR">C</span>20 و مدت زمان 24 ساعت و اسید جیبرلیک 100 با ترکیب دمایی <span dir="LTR">°</span><span dir="LTR">C</span>20 و مدت زمان 12 ساعت بود، بذور پرایم نشده هر سه سال نیز بهعنوان شاهد استفاده شد. فاکتور دوم نیز پتانسیل اسمزی اعمال شده توسط ﻛﻠﺮﻳﺪ ﺳﺪﻳﻢ در چهار سطح ﺻـﻔﺮ، 3-، 6- و 9- بار ﺑﻮد. نتایج نشان داد که با افزایش سطح تنش شوری از شاخصهای جوانهزنی، محتوای پروتئین محلول و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی کاتالاز، پلی فنل اکسیداز و آسکوربات پراکسیداز کاسته شد، اما تیمارهای پرایمینگ سبب افزایش آنها شدند. در بذور تولیدی سال 1391 و 1392 <span dir="LTR">NaH<sub>2</sub>Po</span><sub><span dir="LTR">4</span></sub>1% و در بذور تولیدی سال 1393 اسید جیبرلیک 100 با ترکیب دمایی <span dir="LTR">°</span><span dir="LTR">C</span>20 و مدت زمان 24 ساعت بیشترین شاخصهای جوانهزنی و فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی را در میان سایر تیمارها داشتند. نتایج کلی آزمایش نشاندهنده این موضوع است که پرایمینگ از طریق افزایش کیفیت بذر و بهبود فعالیتهای آنتیاکسیدانی بر افزایش تحمل زیره سبز به تنش شوری موثر است.</p>
<p>Priming is one of techniques to improve the physiological and biochemical efficiency that can enhance seed germination under stressful conditions such as salinity. Therefore, for seeds produced in the years of 2012, 2013 and 2014, three separate experiments were conducted based on completely randomized design with two factors of seed priming and salinity stress. first factor was priming treatments in 4 levels involving priming in Ascorbic acid 200 mg. l<sup>-1</sup> at 20°C for 24h; in NaH2Po4 1% at 20°C for 24h; in NaH2Po4 1% at 4°C for 24h; for 2012 and 2013 seeds and priming in GA3 100 mg. l-<sup>1</sup> at20°C for 12h, in GA3 100 mg. l-<sup>1</sup> at 20°C for 24h, in GA3 200 mg. l-<sup>1</sup> at 20°C for 24h for of 2014 seeds, non-primed seeds of each three years used as priming control. The second factor was salinity stress imposed by sodium chloride (NaCl) at four osmotic potentials of 0, -3, -6 and -9 bar. The results showed that with increasing stress levels, seed germination characteristics, soluble protein content and antioxidant enzyme activities of CAT, POX and APX decreased in all seeds produced in different years, but priming treatments in all levels effectively improved them. In 2012 and 2013 seeds, priming with NaH2Po4 1%-20°C-24h and in 2014 seeds, GA3100 mg. l-<sup>1</sup>-20°C-24h had greater germination indices and antioxidant activities. The overall results of this study showing that priming increase germination of cumin under salinity by improving seed quality and anioxidant enzymes activity. </p>
پتانسیل اسمزی, پرایمینگ, جوانهزنی بذر, زیره سبز, شاخص بنیه گیاهچه
Osmotic Potential, Priming, Seed Germination, Cumin, Seedling Vigor Index
119
134
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-717-3&slc_lang=fa&sid=1
سجاد
سهرابیانی
sohrabi.sajad@yahoo.com
100319475328460015059
100319475328460015059
No
گروه زراعت و اصلاح نباتات
علی
مرادی
amoradi@yu.ac.ir
100319475328460015060
100319475328460015060
Yes
گروه زراعت و اصلاح نباتات
امین
صالحی
aminsalehi@yu.ac.ir
100319475328460015061
100319475328460015061
No
گروه زراعت و اصلاح نباتات
حمیدرضا
بلوچی
balouchi@yu.ac.ir
100319475328460015062
100319475328460015062
No
گروه زراعت و اصلاح نباتات