Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1397
2
1
gregorian
2018
5
1
7
23
online
1
fulltext
fa
اثر سدیم نیتروپروساید (SNP) بر برخی ویژگیهای بیوشیمیایی گیاه دارویی سرخارگل [Echinaceae purpurea (L.) Moench] تحت تنش شوری
Effect of sodium nitroprusside (SNP) on some of biochemical characteristics of purple coneflower [Echinacea purpurea (L.) Moench] under salinity stress
تنش شوري
Salt Stress
پژوهشي
Research
<p><span dir="RTL">به منظور بررسی</span> <span dir="RTL">اثر سدیم نیتروپروساید</span>(SNP) <span dir="RTL"> بهعنوان یک آنتی­اکسیدان مؤثر و تأثیر مطلوب آن در کاهش تنش اکسیداتیو در گیاهچههای سرخارگل تحت شرایط شور، </span><span dir="RTL">آزمایشی در سال 1394 در دانشگاه غیرانتفاعی سنا- ساری، </span><span dir="RTL">به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار به اجرا در آمد. در این پژوهش، اثر چهار سطح </span>SNP<span dir="RTL"> به عنوان منبع آزاد­کننده نیتریکاکساید (</span>NO<span dir="RTL">) با غلظت صفر، 1/0، 2/0 و 4/0 میلی­مولار </span>SNP<span dir="RTL"> بر برخی ویژگی­های بیوشیمیایی و زیست­توده گیاهچه سرخارگل تحت تنش شوری با غلظت صفر، 75 و 150 میلی­مولار محلول کلرید سدیم (</span>NaCl<span dir="RTL">)</span> <span dir="RTL">مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر برهم­کنش </span>SNP<span dir="RTL"> و شوری بر وزن خشک و تر ریشه و برگ، محتوای کاروتنوئید، مقدار مالوندیآلدهید (</span>MDA<span dir="RTL">)، آنزیمهای سوپراکسیددیسموتاز (</span>SOD<span dir="RTL">)، پراکسیداز (</span>POD<span dir="RTL">) و آسکوربات پراکسیداز (</span>APX<span dir="RTL">) معنی­دار بود. با افزایش شوری، مقدار وزن تر و خشک ریشه کاهش یافت، در حالیکه تیمار 2/0 میلی­مولار </span>SNP<span dir="RTL"> توانست موجب افزایش مقدار این دو شاخص شود. بیشترین وزن تر و خشک برگ در تیمار شاهد مشاهده شد. محتوای کلروفیل­های </span>a<span dir="RTL">، </span>b<span dir="RTL">، کل و کاروتنوئید هم، با افزایش شوری کاهش نشان داد؛ با اینحال، بیشترین مقدار کلروفیل کل و کاروتنوئید در تیمار 4/0 میلیمولار </span>SNP<span dir="RTL"> بهدست آمد. بیشترین مقدار فنل کل در بالاترین سطح شوری بدست آمد و مقدار بالاتر </span>MDA<span dir="RTL"> نیز، در سطح صفر </span>SNP<span dir="RTL"> در شرایط تنش مشاهده شد. پروتئین کل نیز، تحت تنش شوری، 4/5 درصد کاهش یافت. بیشترین فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی </span>SOD<span dir="RTL">، </span>POD<span dir="RTL"> و </span>APX<span dir="RTL"> در گیاهان تنش دیده در تیمار 2/0 میلی­مولار </span>SNP<span dir="RTL"> بدست آمد. به طور کلی میتوان نتیجه گرفت که </span>NO<span dir="RTL"> حاصل از پیش­تیمار </span>SNP<span dir="RTL"> توانست موجب کاهش اثرات منفی شوری بر گیاهچه­های تحت تنش سرخارگل و بهبود نسبی آنها شود</span></p>
<p>In order to evaluate the effect of sodium nitroprusside (SNP) as an effective antioxidant with advantageous impact in reducing oxidative stress in purple coneflower (<em>Echinacea purpurea</em>) seedlings under saline condition, a factorial experiment with arrange of completely randomized design with four replications was conducted at Sana Institute of Higher Education in 2015. In this study, the effect of the SNP as doner of nitric oxide (NO) at 4 levels ( 0, 0.1, 0.2 and 0.4 mM) on some biochemical characteristics of purple coneflower under 3 levels of salinity stress (0, 75 and 150 mM of NaCl solution) were evaluated. The results showed that the interaction between SNP and salinity on fresh and dry weight of root and leaf, carotenoid and malondialdehyde (MDA) content, enzyme activities of superoxide dismutase (SOD), peroxidase (POD) and ascorbate peroxidase (APX) were significant. With increasing of salinity concentration, root fresh and dry weights were decreased, while the traits were increased by 0.2 mM of SNP under salinity. The highest of leaf fresh and dry weight were observed in the control treatment. The chlorophyll a, b and total chlorophyll contents were decreased with increasing of salinity, while the highest amount of chlorophyll were measured 0.4 mM SNP under normal conditions. The highest level of total phenol was observed in the highest level of salinity and a higher level of MDA was also observed in control plants under salinity stress. Protein content was also decreased 5.4 % under salinity stress. The results also showed that 0.2 mM of SNP pretreatment was increased activities of antioxidant enzymes SOD, POD and APX in plants under the stress</p>
آنزیمهای آنتیاکسیدان, پروتئین, فنل کل, مالوندیآلدهید, نیتریکاکساید
Antioxidant enzymes, Malondialdehyde, Protein, Total phenol, Nitric oxide
123
138
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-771-1&slc_lang=fa&sid=1
Samaneh
Asadi-Sanam
سمانه
اسدی صنم
samaneh2162@yahoo.com
100319475328460013659
100319475328460013659
Yes
Department of Medicinal Plants, Research Institute of Forests and Rangelands, AREEO, Tehran, Iran
بخش تحقیقات گیاهان دارویی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
Seyede Mohadeseh
Mohammadi
سیده محدثه
محمدی
m_mohammadi525@yahoo.com
100319475328460013660
100319475328460013660
No
Sana Institute of Higher Education, Mazandaran, Sari
مؤسسه آموزش عالی غیرانتفاعی سنا، ساری
Valiollah
Rameeh
ولیاله
رامئه
vrameeh@gmail.com
100319475328460013661
100319475328460013661
No
Department of Agronomic and Horticulture Crops Research, Mazandaran Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Sari, Iran
بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران
Mahyar
Gerami
مهیار
گرامی
mahyar.gerami@yahoo.com
100319475328460013662
100319475328460013662
No
Department of Plant Physiology, Sana Institute of Higher Education, Mazandaran, Sari
مؤسسه آموزش عالی غیرانتفاعی سنا، ساری
Majid
Khosh rooz
مجید
خوشروز
m.khoshrooz@yahoo.com
100319475328460013663
100319475328460013663
No
Department of Plant Biotechnology, Sana Institute of Higher Education, Mazandaran, Sari
مؤسسه آموزش عالی غیرانتفاعی سنا، ساری