Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1396
8
1
gregorian
2017
11
1
6
21
online
1
fulltext
fa
اثرات اسید سالیسیلیک بر برخی از ویژگیهای مورفو-فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی دانهال گردو تحت تنش شوری
Effects of salicylic acid on some morpho-physiological and biochemical characteristics of walnut seedlings under salinity condition
تنش شوري
Salt Stress
پژوهشي
Research
<p dir="RTL">در بین تنشهای غیر زنده، شوری خاک یکی از مهمترین فاکتورهای تاثیر گذار بر رشد و تولید محصول در سراسر جهان است. در این پژوهش، اثر اسید سالیسیلیک بر پارامترهای مورفو-فیزیولوژیک و بیوشیمیایی دانهالهای گردو تحت تنش شوری بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور اسید سالیسیلیک (صفر، 1، 2 و 3 میلی­مولار) و <span dir="LTR">NaCl</span> (صفر، 50، 100 و 150 میلی<span dir="LTR">­</span>مولار) در سه تکرار انجام شد و دانهال­های گردو 60 روز بعد از اعمال شوری مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد تفاوت معنی­داری در بین تیمارها برای صفات بررسی شده وجود دارد. نتایج نشان داد افزایش غلظت شوری باعث کاهش برخی پارامترهای رشدی مانند تعداد برگ، سطح برگ، تعداد شاخه فرعی و ارتفاع ساقه گردید. همچنین شوری باعث کاهش رنگدانه­های کلروفیل و محتوای نسبی آب برگ شد اما مقدار نشت یونی، مالوندیآلدئید و پرولین در مقایسه با شاهد افزایش یافت. نتایج کاربرد سالیسیلیک اسید نشان داد غلظت یک میلی­مولار این ماده موجب افزایش مقاومت دانهالهای گردو به تنش شوری می­شود. همچنین اثرات متقابل شوری و اسید سالیسیلیک بر مقدار کاروتنوئید، محتوای آب نسبی برگ، نشت یونی، مالوندیآلدئید و مقدار پرولین معنیدار گردید. نتایج کلی آزمایش نشان داد کاربرد اسید سالیسیلیک با غلظت یک میلی­مولار باعث کاهش تخریب بافت در دوره تنش شوری می­گردد و به عنوان تیماری مناسب باعث حفظ دانهال گردو شده است.</p>
<p>Salinity of water irrigation and soil are of the major factors affecting plant growth and productivity worldwide. In this research the effects of salicylic acid on some morpho-physiological and biochemical characteristics of walnut (<em>Juglans</em> <em>regia</em>) seedlings under salinity stress condition were studied. The experiment was a two-factor factorial experiment arranged in completely randomized design with three replications. Two factors of the experiment were (or included) salicylic acid (0, 1, 2 and 3 mM) and NaCl (0, 50, 100 and 150 mM) that their affecting was evaluated when walnut seedlings were 60- day old. Analysis of variance has illustrated that a significant difference exists among treatments for most of studied traits. Increasing salinity levels resulted in reducing leaf number, leaf area, branch number and shoot length in walnut seedlings. While induced salinity significantly decreased chlorophyll pigments and leaf relative water content (RWC) but enhanced electrolyte leakage, malondialdehyde (MDA) and proline concentration. Pre-treatment seedlings with 1 mM salicylic acid provided protection against salinity stress in walnut seedling. The interaction between salinity and salicylic acid was significant for some measured characters such as carotenoids, leaf relative water content, electrolyte leakage, malondialdehyde and proline. Overral, the results from this experiment showed that applying salicylic acid at the concentration level of 1 mM, caused to reduction of tissue destruction during salinity stress and are suitable treatment for maintenance walnut seedling.</p>
پرولین, کلروفیل, مالوندیآلدهید, محتوای نسبی آب
Proline, Chlorophyll, Malondialdehyde, Relative water content
223
236
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-513-3&slc_lang=fa&sid=1
Siavash
Safari
سیاوش
صفری
s.safari@ilam.ac.ir
100319475328460010816
100319475328460010816
No
Ilam University
دانشگاه ایلام
Javad
Erfani-Moghadam
جواد
عرفانی مقدم
j.erfani@ilam.ac.ir
100319475328460010817
100319475328460010817
Yes
Ilam University
دانشگاه ایلام
Mohammad Javad
Zarea
محمد جواد
زارع
mj.zarea@ilam.ac.ir
100319475328460010818
100319475328460010818
No
Ilam University
دانشگاه ایلام