Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1396
8
1
gregorian
2017
11
1
6
21
online
1
fulltext
fa
بررسی اثرات شالکون در گیاه کاهو از برخی جنبه های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی
Investigation effects of chalcone on lettuce from some Physiological and biochemical aspects
سایر موارد
others
پژوهشي
Research
<p><span dir="RTL">شالکون متابولیت</span> ثانویه متداولی در گیاهان است که به عنوان پیش ساز فلاونوئیدها به شمار می آید. در پژوهش حاضر ابتدا تاثیر غلظت های مختلف شالکون (1000، 100 ، 10 و 1 میکروگرم بر میلی لیتر) بر روی جوانه زنی بذور کاهو و رشد ریشه چه و ساقه چه گیاهچه های آن مورد بررسی قرار گرفت تا تعیین غلظت بهینه آزمایش تعیین گردد. بر اساس نتایج حاصله، غلظت 100 میکروگرم بر میلی لیتر به عنوان غلظت بهینه انتخاب و اثر تیمار این غلظت از ماده شالکون بر روی شاخص هایی همچون وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی، میزان کلروفیل و میزان فلورسانس کلروفیل، مقدار پروتئین محلول کل ، فعالیت ویژه برخی آنزیم های آنتی اکسیدان گیاه از جمله آنزیم آسکوربات پراکسیداز، آنزیم کاتالاز، آنزیم پلی فنل اکسیداز ، و نیز آنزیم پروتئاز مورد بررسی قرار گرفت. همچنین تاثیر این ماده بر الگوی الکتروفورز پروتئین ها در گروه تیمار شده و گروه شاهد بررسی شد. نتایج حاکی از این است که تحت تیمار ماده شالکون، به میزان100 میکرو گرم بر میلی لیتر از ماده ی شالکون، وزن تر اندام هوایی 9/27 ، وزن تر ریشه 10 ، وزن خشک اندام هوایی 8/31 و وزن خشک ریشه 6/15 درصد نسبت به گروه شاهد کاهش معنادار داشته است. تغییرات کارایی فتوشیمیایی برگ (F<sub>v</sub>/F<sub>m</sub><span dir="RTL">) </span> <span dir="RTL"> از نظر آماری بی معنی بوده ولی میزان کلروفیل در واحد نسبی در گروه تیمار نسبت به شاهد کاهش7/81</span> درصدی داشت. از طرف دیگر، میزان پروتئین محلول کل بعد از تیمار ماده شالکون 3/22<span dir="RTL">درصد</span> <span dir="RTL">افزایش داشته است. فعالیت ویژه آنزیم های کاتالاز و آنزیم پلی فنل اکسیداز کاهش و فعالیت ویژه آنزیم های آسکوربات پراکسیداز و آنزیم پروتئاز افزایش داشته، الگوی الکتروفورز پروتئین ها نیز از نظر کمی و کیفی با گروه شاهد تفاوت هایی نشان داد. به عنوان نتیجه گیری میتوان گفت که </span><span dir="RTL"> با تاثیرشالکون برروی کاهو که به عنوان گیاه مدل در مطالعات دگرآسیبی استفاده می شود، برخی پاسخهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی در این گیاه ایجاد می شود که از آنجمله میتوان به کاهش میزان کلروفیل و وزن تر و خشک گیاه اشاره کرد. اما این تنش که باید آنرا تنش آللوکمیکال به حساب آورد بعضا پاسخهای متفاوتی را نسبت به تنشهای غیر زیستی از جمله شوری و خشکی ایجاد می کند. به عنوان مثال میتوان به عدم تغییر فلورسانس کاروفیل و نیز تغییر کاهشی در فعالیت بعضی آنزیمهای آنتی اکسیدانت اشاره نمود.</span></p>
<p>Chalcone is regarded as a common secondary metabolite in plant represented as precursor of flavonoids<strong>. </strong>In the present work, the effects of different concentrations of chalcone (1, 10, 100, 1000µg/mL) on lettuce seed germination and seedling radicle and gemule were evaluated to determining optimal experimental dose of the compound. The concentration of 100 µg/mL of chalcone were determined as optimal concentration and the effects of the concentration on fresh and dryweight of root and shoot, chlorophyll content , chlorophyll florescence, total protein and some enzyme kinetic like ascorbat peroxidase, catalase, poly phenol oxidase and protease were evaluated. The effects of chalcone on electrophoretic pattern of the treated and control groups of the plants were studied, as well as. Our results indicated that the compound significantly reduced the fresh weight of the treated plants shoots and roots up to 27. 9 and 10 % , respectively. Chalcone also significantly reduced the dry weight of the treated plants shoots and roots to 31.8 and 15.6 % than control, respectively. Although, no significantly change was recorded in photochemical and chlorophyll florescence, SPAD chlorophyll was reduced to 81.7% in treated group than control. On the other hand, total protein content and specific activity of ascorbat peroxidase and protease enzymes were increased in chalcone treated plants than control group. Electrophoretic pattern of proteins was changed quantitative and qualifying in treated plants than control ones. It was concluded that lettuce as a model plant in allelopathic studies can be affected by chalcone. The compound promotes some physiological and biochemical responses such as dry and fresh weigh loss and chlorophyll reduction in the treated plants. However, this kind of stress as allochemical stress can induce some different responses such as unchanged chlorophyll florescence than abiotic stress like drought and salinity.</p>
شالکون ,دگر آسیبی , الکتروفورزپروتئین, آنزیم های آنتی اکسیدانت
Chalcine, Allelopathy, Electrophoretic pattern, Antioxidant enzyme
291
300
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-621-3&slc_lang=fa&sid=1
Seyed Mehdi
Razavi
سید مهدی
رضوی خسروشاهی
razavi694@gmail.com
100319475328460010840
100319475328460010840
Yes
University of Mohaghegh Ardabili
اردبیل خیابان دانشگاه دانشگاه محقق اردبیلی دانشکده علوم
Fariba
Rohi
فریبا
روحی
f-rouh@gmail.com
100319475328460010841
100319475328460010841
No
University of Mohaghegh Ardabili
اردبیل خیابان دانشگاه دانشگاه محقق اردبیلی دانشکده علوم
Hadi
Hosseinzadeh
هادی
حسین زاده
hadi.h20011@gmail.com
100319475328460010842
100319475328460010842
No
University of Mohaghegh Ardabili
اردبیل خیابان دانشگاه دانشگاه محقق اردبیلی دانشکده علوم