Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1395
6
1
gregorian
2016
9
1
5
17
online
1
fulltext
fa
تقویت اثر شوری توسط امواج فراصوت بر رشد و تولید متابولیت در سلولهای Dunaliella salina
Ultrasound potentiated salinity effect on growth and metabolite production in Dunaliella salina cells
تنش شوري
Salt Stress
پژوهشي
Research
<p align="justify" style="direction: rtl;">دستورزی کشتهای سلولی با الیسیتورها یکی از روشهای مهم جهت القای متابولیتهای ارزشمند در بیوتکنولوژی گیاهی است. بدین منظور در این مطالعه اثر امواج فراصوت و تنش شوری بر رشد، تولید متابولیتهای اولیه و ثانوی در کشت سلولی ریزجلبک Dunaliella salina مورد بررسی قرار گرفت. کشتهای سلولی تحت اثر تیمارهای شوری با غلظتهای 2 مولار و3 مولار کلرید سدیم و امواج فراصوت (40 کیلو هرتز) به مدت زمان 5/2، 5 و10 دقیقه و در قالب طرح کاملاً تصادفی و با سه تکرار قرار گرفت. شاخصهای مورد اندازهگیری عبارت بودند از: رشد سلولی، محتوای پروتئینکل، رنگیزههای فتوسنتزی (کلروفیل a وb، کلروفیل کل و کاروتنوئیدها)، پتانسیلآنتیاکسیدانی، میزان پراکسیداسیون لیپیدهایغشایی، مقدار ترکیبات فنلی، فلاونوئیدها، آنتوسیانینها، قندهای محلول، بتاکاروتن و گلیسرول. نتایج نشان داد که با افزایش مدت زمان تابش امواج فراصوت و غلظت شوری تعداد سلولها، مقدار رنگیزههای فتوسنتزی کاهش یافت. در مقابل پروتئینکل، پتانسیل آنتیاکسیدانی، میزان پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی، مقدار ترکیبات فنلی، فلاونوئیدها، آنتوسیانینها، بتاکاروتن و گلیسرول افزایش یافت. بیشترین میزان بتاکاروتن و گلیسرول در شوری 3 مولار و10 دقیقه تابش امواج فراصوت بهترتیب 8/14 و 08/16 میلی گرم در لیتر اندازه گیری شد. بهنظر میرسد امواج فراصوت با تقویت اثر شوری پاسخهای دفاعی و متابولیتهای ثانوی را القا نمود و باعث افزایش مقدار بتاکاروتن و گلیسرول در سلول ها گردید.</p>
<p>Manipulating cell cultures by elicitors is one of the important strategies for induction of valuable metabolites in plant biotechnology. Therefore, in this study the effect of ultrasound and salinity on growth, primary and secondary metabolite production was studied in Dunaliella salina microalgae cell culture. Cell cultures were treated with sodium chloride salt at concentrations of 2 and 3 M and ultrasound (40 kHz) for the 2.5, 5 and 10 minutes in a completely randomized design with three replications. The evaluated parameters were cell growth, total protein content, photosynthesis pigments (chlorophyll a and b, total chlorophyll and carotenoids), antioxidant potential, membrane lipid peroxidation, amount of phenolic compounds, flavonoids, anthocyanins, soluble sugars, &beta-carotene and glycerol. The results showed that with increasing duration of exposure to ultrasound and salt concentration the cell growth and photosynthetic pigments were declined. In contrast, total protein, antioxidant potential, membrane lipid peroxidation, the amount of phenolic compounds, flavonoids, anthocyanins, &beta-carotene and glycerol were increased. The highest amount of &beta-carotene was achieved in the case of individual treatment of ultrasound irradiation at 10 min, 3 M salinity and combination of the two factors, with values of 12.3, 11.9 and 14.8 mg/l, respectively. The highest content of glycerol was measured in 3 M salinity, 10 min ultrasound irradiation and combined treatment of the two factors, 11.7, 13.5 and 16.8 mg/l, respectively. It appears that ultrasound potentiated the salinity effect and induced defense responses, secondary metabolism and so increased the amount of cells &beta-carotene and glycerol.</p>
امواج فراصوت, بتا-کاروتن, Dunaliella salina, شوری, کشت سلولی, گلیسرول
Dunaliella Salina, cell culture, ultrasound, salinity, β-carotene, glycerol
171
190
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-512-3&slc_lang=fa&sid=1
Roghayyeh
Mokhberi
رقیه
مخبری
r.mokhberi2297@yahoo.com
10031947532846007471
10031947532846007471
No
Department of Agricultural Biotechnology, Faculty of Agriculture, Shahed University, Tehran
گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران
Ayatollah
Rezaei
آیت اله
رضایی
arezaei@shahed.ac.ir
10031947532846007472
10031947532846007472
Yes
Department of Agricultural Biotechnology, Faculty of Agriculture, Shahed University, Tehran
گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران
Alaedin
Kordenaeej
علاءالدین
کردناییج
a_kordenaeej@yahoo.com
10031947532846007473
10031947532846007473
No
Department of Agricultural Biotechnology, Faculty of Agriculture, Shahed University, Tehran
گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران
Gholamreza
Bakhshi Khaniki
غلامرضا
بخشی خانیکی
bakhshi@pnu.ac.ir
10031947532846007474
10031947532846007474
No
Department of Agricultural Biotechnology, Faculty of Agriculture, Shahed University, Tehran
گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران