Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1397
2
1
gregorian
2018
5
1
7
23
online
1
fulltext
fa
تاثیر اسید سالیسیلیک بر برخی صفات فیزیولوژیک گیاه خرفه (Portulaca oleracea L.) تحت تنش کلرید سیدم
Effect of salicylic acid on some physiological characteristics of common purslane (Portulaca oleracea L.) under NaCl stress
تنش شوري
Salt Stress
پژوهشي
Research
<p dir="RTL" style="margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: justify;"><span b="" color="#000000" dir="LTR" font="" lang="FA" new="" span="" style="line-height: 115%; font-family:;" times=""><font color="#000000">) آزمای</font><span style="color:#000000;">شی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل 6 سطح شوری با کلرید سدیم (0، 60، 120، 180، 240 و 300 میلی­مولار </span></span><span style="color:#000000;"><span b="" dir="LTR" new="" style="line-height: 115%; font-family:;" times="">NaCl</span><span .="" 0="" 1="" 3="" b="" color="#000000" dir="LTR" font="" lang="FA" new="" span="" style="line-height: 115%;" times="">، پروتئین محلول، پرولین، قندهای محلول، گلایسین بتائین برگ، و وزن خشک ریشه و اندام هوایی معنی­دار گردید. تنش شوری تا 300 میلیمولار، میزان پرولین برگ (7/1 برابر) و گلایسین بتائین برگ (46/4 برابر) را افزایش داد. در غالب سطوح شوری کاربرد اسید سالیسیلیک باعث کاهش قندهای محلول و پرولین و افزایش گلایسین بتائین شد. افزایش شوری و کاربرد اسید سالیسیلیک نیز در سطوح شوری پروتئین برگ را کاهش داد.</span><span b="" lang="FA" style="line-height: 115%;"> شوری وزن خشک ریشه (75 درصد) و اندامهوایی (72 درصد) را کاهش داد، و در سطوح بالای شوری نسبت ریشه به اندامهوایی نیز کاهش یافت. کاربرد اسید سالیسیلیک در سطوح شوری پائین وزن خشک ریشه را کاهش و در شوری بالا افزایش داد. وزن خشک اندام هوایی از سالیسیلیک اسید متأثر نشد. بطور کلی با توجه به نمکدوست بودن خرفه، سالیسیلیک اسید تنها در سطوح بالای شوری توانسته با اثر مثبت بر تجمع گلایسین بتائین و افزایش وزن خشک ریشه بر رشد خرفه اثر بگذارد.</span></span></p>
<p>In order to evaluate the effects of salicylic acid on some physiological characteristics of common purslane<em> (Portulacea oleracea </em>L.<em>)</em> under NaCl stress, a factorial experiment based on completely randomized design with three replications was conducted in 2013 in research greenhouse of Faculty of Agriculture, University of Yasouj, Iran. Treatments were included of six levels of NaCl salinity (0, 60, 120, 180, 240 and 300 mM) and 3 levels of salicylic acid foliar application (0, 0.5 and 1 mM). In this experiment leaf proline, protein, chlorophyll, glycine betaine and total soluble sugars content, Fv/Fm and root to shoot weight were measured. Simple and interaction effects of salinity and salicylic acid were statistically significant for Fv/Fm, leaf protein, proline, soluble sugars, glycinebetaine and root and shoot dry weights. Salinity stress to 300 Mm, increased leaf proline (1.7 times) and glycine betaine (4.46 times). The using of salicylic acid decreased soluble sugars, proline and increased glycine betaine in most of the salinity levels. Salinity and salicylic acid in salinity levels decreased leaf protein. Salinity decreased root (75%) and shoot (72%) dry weights and also root to shoot ratio in higher salinity levels. Salicylic acid in lower salinity levels decreased root dry weight, but increased in higher salinity levels. Shoot dry weigh did not affected by salicylic acid. Generally, regarding to halophyte behavior of purslane, salicylic acid could positively effect on glycine betaine and root dry weight only in higher salinity levels.</p>
پرولین, قندهای محلول, گلایسین بتائین, فلورسانس کلروفیل
Chlorophyll fleurescence, Glycine betaine, Proline, Total soluble sugars
97
110
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-160-5&slc_lang=fa&sid=1
Zohre
Dehghan
زهره
دهقان
d.zohre@ymail.com
100319475328460013603
100319475328460013603
No
Yasouj University
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج
Mohsen
Movahhedi Dehnavi
محسن
موحدی دهنوی
movahhedi1354@yu.ac.ir
100319475328460013604
100319475328460013604
Yes
Yasouj University
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج
Hamidreza
Balouchi
حمیدرضا
بلوچی
balouchi@yu.ac.ir
100319475328460013605
100319475328460013605
No
Yasouj University
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج
Amin
Salihi
امین
صالحی
sci.salehi@yahoo.com
100319475328460013606
100319475328460013606
No
Yasouj University
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج