Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1391
10
1
gregorian
2013
1
1
1
2
online
1
fulltext
fa
بررسی فعالیت آنتی اکسیدانها و تنش اکسیداتیو ناشی از شوری در لاینهای تریتیکاله و گندم در شرایط مزرعه
Antioxidant activity and oxidative stress due to salinity in triticale and wheat lines in field condition
تنش شوري
Salt Stress
پژوهشي
Research
احمد ارزانی1* و مریم صالحی1
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده:
تأثیر شوری بر فعالیت آنزیمهای آسکوربات پراکسیداز (APX)، گلوتاتیون ردوکتاز (GR)، سوپر اکسید دیسموتاز (SOD)، محتوای کاروتنوئیدها، میزان پراکسیداسیون لیپید بر حسب میزان تیوباربیوتیوریک اسید و عملکرد دانه 18 لاین تریتیکاله شامل نه لاین دابل-هاپلوئید و نه لاین F8 خواهری در مقایسه با دو رقم گندم روشن (متحمل به خشکی) و کویر (متحمل به شوری) در شرایط بدون تنش و تنش شوری در آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دو شرایط محیطی (عدم تنش و تنش شوری) در سال زراعی 1388-1387 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان مطالعه شد. در هر دو شرایط محیطی، تا اواسط مرحله ساقهدهی آبیاری با آب معمولی (غیر شور) انجام شده و پس از آن در آزمایش شوری آبیاری با آب شور (هدایت الکتریکی 16 دسی زیمنس بر متر) انجام گرفت. شوری منجر به افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان و پراکسیداسیون لیپید و کاهش محتوای کارتنوئیدها در ژنوتیپهای گندم و تریتیکاله شد. رابطه منفی و معنی داری (*54/0=- r) بین کاهش عملکرد دانه ناشی از شوری و محتوای کاروتنوئید در شرایط تنش شوری وجود داشت. در هر دو شرایط محیطی همبستگی منفی و معنیداری بین عملکرد دانه و پراکسیداسیون لیپید (در هر دو شرایط محیطی**61/0=- r) مشاهده شد. مقایسات متعامد نشان دهنده فعالیت بالاتر آنزیمهای آنتی اکسیدان و پراکسیداسیون لیپید کمتر در تریتیکاله نسبت به گندم بود که احتمالا مرتبط با تحمل به شوری بالاتر تریتیکاله بوده است.
1 Department of agronomy and plant breeding, College of Agricultural, Isfahan University of Techchnology, Iran
*Corresponding Author:
Abstract:
The effects of salt stress on the activity of ascorbate peroxidase (APX), glutathione reductase (GR), superoxide dismutase (SOD) enzymes, carotenoid content, the rate of lipid peroxidation (LP) in term of thiobarbituric acid-reactive substances (TBARS) content and grain yield were investigated. Eighteen triticale lines comprising 9 doubled haploid (DH) lines and 9 their corresponding F8 lines as well as two bread wheat cultivars ('Roshan' as a drought tolerant and 'Kavir' as a salt tolerant cultivar), were used. A randomized complete block design with three replications was used for each environmental condition (non-stressed and salt-stressed conditions) at the Research Farm of College of Agriculture, Isfahan University of Technology in a silty clay loam soil in 2008-2009. Both salt stressed and non-stressed experiments were irrigated with water having EC of 1 dS m-1 until mid-jointing stage (43 growth stage of Zadoks scale), and afterward salt-stressed experiment was irrigated with saline water containing 175 mM NaCl and EC= 16 dS m-1. Salinity led to an increase in the enzymes activities and LP and decrease in carotenoid content in the leaves of both triticale and wheat genotypes. An inverse and significant relationship between grain yield loss due to salinity stress with carotenoid content was observed under salinity stress (r = -0.54*). Under both conditions, negative and significant correlations (r = -0.61**) were observed between grain yield and LP. The orthogonal comparison between triticale line and wheat cultivars revealed the superiority of triticale lines for the production of antioxidants and less LP in triticale than wheat under both environmental conditions, which may be related to the development of relatively higher salt tolerant in triticale.
واژههای کلیدی: آسکوربات پراکسیداز، پراکسیداسیون لیپید، تریتیکاله، سوپر اکسید دیسموتاز، گلوتاتیون ردوکتاز، گندم
Keywords: ascorbate peroxidase enzyme (APX), glutathione reductase (GR) enzyme; lipid peroxidation, superoxide dismutase (SOD) enzyme, Triticale; Wheat.
38
49
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-107-1&slc_lang=fa&sid=1
Ahmad
arzani
احمد
ارزانی
a_arzani@cc.iut.ac.ir
1003194753284600376
1003194753284600376
Yes
Maryam
Salehi
مریم
صاالحی
1003194753284600377
1003194753284600377
No