Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1394
7
1
gregorian
2015
10
1
4
13
online
1
fulltext
fa
اثر تنش دمای پایین ریشه بر خصوصیات رشد، فتوسنتز و فیزیولوژیکی کاهو در سه سطح نیتروژن
The effect of low root temperature with three nitrogen levels on growth, photosynthetic and physiological characteristics of lettuce
تنش دما
thermal stress
پژوهشي
Research
با توجه به تفاوت در دمای بهینه رشد در ناحیه ریشه و شاخساره و اهمیت ریشه در تامین مواد غذایی مورد نیاز گیاه و تحت تاثیر قرار گرفتن عملکرد ریشه در دماهای مختلف این پژوهش به منظوربررسی اثر دمای پایین ناحیه ریشه در سطوح مختلف نیتروژن بر کاهو به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تکرارطرح ریزی شد. تیمارها شامل ، سه سطح نیتروژن( = N1100،= N2 75 و= N3 50 درصد محلول غذایی جانسون) و دو سطح دمایی(15 درجه سانتی گراد =تنش دمایی پایین (T2) و 25 درجه سانتی گراد= دمای بهینه ریشه(T1) در گلخانه های دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. نتایج نشان داد که با کاهش دما و همچنین سطوح نیتروژن میزان پرولین و فنول مترشحه از ریشه نیز در تیمار T2×N3 به ترتیب 98% و 8 % از تیمار شاهد بیشتر بود. علاوه بر این نرخ فتوسنتز با 80 % و میزان هدایت روزنهای با 56 %کاهش در تیمار T2×N3 به حداقل مقدار خود رسید. علاوه بر این میزان فتوسنتز، کارایی مصرف آب فتوسنتزی، شاخص کلروفیل به ترتیب 39 ، 69 و 70 درصد در تیمار تنش سرمایی نسبت به شاهد کاهش یافت. بر اساس نتایج به دست آمده تحت شرایط تنش دمای پایین ریشه فاکتورهای نرخ فتوسنتز، شدت تعرق، هدایت روزنه ای، فنول عصاره برگی و ساخت پرولین بیشتر از سایر خصوصیات تحت تاثیر قرار می گیرد این گیاه با ساخت ترکیبات فنولی و پرولین به منظور حفظ بقای خود مقاومت نشان می دهد.
Regarding the differences between shoot and root optimum growth temperature and the impress of temperature on root function specially nutrient absorption this study was aimed to investigate the effect of low root temperature with three nitrogen levels in lettuce. The experiment was conducted in factorial completely randomized trial design with five replication. Treatments were used including three nitrogen levels (100, 75 and 50) % Johnson nutrient solution and two temperature levels (15ºC: stress condition, 25ºC: optimum condition). The experiment was performed in greenhouse of Isfahan University of Technology. Results indicated that by decreasing nitrogen and temperature levels prolin and root exudate phenol in T2×N3 treatment were 98 and 8 % higher than control treatments respectively. Furthermore in photosynthesis rate and stomata conductivity with 80 and 56 % reduction from control treatment the lowest amount of them observed. Also photosynthetic water efficiency and chlorophyll index were 69 and 70 % more than control treatment respectively. Shoot and root fresh weight were 50 % more than other treatments. Under low temperature stress photosynthesis rate, evaporation, stomata conductivity and the amount of phenolic compounds and proline mostly impressed. Based on present results in order to obtain lettuce greatest yield we should satisfied its temperature and nutritional needs but plants will be resistance under stress condition by releasing prolin and phenolic compounds.
دمای ریشه, فنول مترشحه از ریشه, پرولین, فتوسنتز
root temperature, root exudate phenol, prolin, photosynthesis
121
132
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-318-1&slc_lang=fa&sid=1
atena
sheibanirad
آتنا
شیبانی راد
a.sheibanirad@ag.iut.ac.ir
10031947532846004743
10031947532846004743
No
isfahan univarsity of technology
دانشگاه صنعتی اصفهان
maryam
haghighi
مریم
حقیقی
mhaghighi@cc.iut.ac.ir
10031947532846004744
10031947532846004744
Yes
isfahan univarsity of technology
دانشگاه صنعتی اصفهان
amirhosein
khoshgoftarmanesh
امیر حسین
خوشگفتار منش
amirkhosh@cc.iut.ac.ir
10031947532846004745
10031947532846004745
No
isfahan univarsity of technology
دانشگاه صنعتی اصفهان