Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1402
9
1
gregorian
2023
12
1
12
57
online
1
fulltext
fa
تأثیر محلولپاشی نانو کلات روی بر ویژگیهای عملکرد میوه، فیتوشیمیایی و آنتیاکسیدانی گیاه توتفرنگی رقم سابرینا تحت شرایط کم محلولدهی
Effect of nano-chelating spray on yield, phytochemical and antioxidant properties of Sabrina strawberry fruit under low solubility conditions
باغبانی
Horticulture
پژوهشي
Research
<b><span dir="RTL" lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">با توجه به اثرات زیست محیطی کاربرد زیاد کودهای شیمیایی متداول، محلول</span></span><span style="font-size:9.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">­</span></span><span dir="RTL" lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">پاشی برگی عناصر غذایی می­تواند از افزایش مصرف کودهای شیمیایی و آلودگی آب­های سطحی و زیرزمینی جلوگیری کند. بنابراین در پژوهش حاضر تأثیر، محلول</span></span><span style="font-size:9.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">­</span></span><span dir="RTL" lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">پاشی برگی نانو کلات روی (صفر، 1 و 5/1 گرم در لیتر) تحت شرایط کم محلول</span></span><span style="font-size:9.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">­</span></span><span dir="RTL" lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">دهی (90، 110 و 130 میلی­لیتر) روی میوه توت</span></span><span style="font-size:9.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">­</span></span><span dir="RTL" lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">فرنگی رقم سابرینا در شرایط گلخانه­ای انجام گرفت. صفات مورد اندازه­گیری شامل فعالیت آنتی</span></span><span style="font-size:9.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">­</span></span><span dir="RTL" lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">اکسیدانی، محتوی آسکوربیک اسید، فنل، فلاونوئید، آنتوسیانین کل، فعالیت آنزیم­های آنتی</span></span><span style="font-size:9.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">­</span></span><span dir="RTL" lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">اکسیدانی و محتوای عناصر آهن و روی بودند. نتایج حاصله نشان داد که کاربرد کلات روی منجر به افزایش عملکرد، محتوای آسکوربیک اسید، فنل و فلاونوئید کل و فعالیت آنتیاکسیدانی در مقایسه با شاهد می­شود. </span></span><span dir="RTL" lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">بالاترین </span></span><span dir="RTL" lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">عملکرد میوه (39/550 گرم) و محتوی عنصر آهن (2/289 میلی­گرم بر کیلوگرم وزن خشک) در تیمار کم محلول­دهی 130 میلی­لیتر و نانو کلات روی 5/1 گرم در لیتر و کمترین مقدار عملکرد (56/123 گرم) و محتوای عنصر آهن (92/123 میلی­گرم بر کیلوگرم وزن خشک) نیز در تیمار کم محلول­دهی 90 میلی­لیتر و نانو کلات روی صفر گرم در لیتر </span></span><span dir="RTL" lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">مشاهده شد. همچنین بالاترین </span></span><span dir="RTL" lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:">فعالیت آنزیم کاتالاز (25/3 واحد بر گرم وزن تر) در تیمار 5/1 گرم در لیتر نانو کلات روی و کم محلول­دهی 90 میلی­لیتر به دست آمد. به طور کلی می­توان</span></span><span dir="RTL" lang="FA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:"> نتیجه گرفت که</span></span><span dir="RTL" lang="AR-SA" style="font-size:11.0pt"><span b="" lotus="" style="font-family:"> نانو کود کلات روی در غلظت 5/1گرم در لیتر جهت بهبود عملکرد و کیفیت توت فرنگی رقم سابرینا تحت شرایط کم محلول­دهی مناسب است. بنابراین بر­اساس نتایج حاصل از این مطالعه می­توان استفاده از تیمار کم محلول­دهی 110 میلی­لیتر را به همراه 5/1گرم در لیتر نانو کود کلات روی جهت کاهش مصرف محلول غذایی و آب برای کشت هیدروپونیک توت­فرنگی پیشنهاد نمود. </span></span></b>
<span style="font-size:12pt"><span style="tab-stops:412.5pt"><span style="text-autospace:none"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="font-size:10.0pt">Due to the environmental effects of the widespread use of conventional chemical fertilizers, foliar application of nutrients can prevent an increase in chemical fertilizer use and pollution of surface and groundwater. Therefore, in the present study, the effect of foliar application of nano-chelate zinc (0, 1 and 1.5 g/l) under low fertigation conditions (90, 110 and 130 ml) on strawberry fruit C.V. Sabrina was performed in greenhouse conditions. The measured traits included antioxidant activity, vitamin C content, total phenol, flavonoids, anthocyanin content, antioxidant enzymes, and the content of iron and zinc elements. The results showed that the application of zinc chelate leads to increased yield, vitamin C, phenol and flavonoid content, and antioxidant capacity compared to control. The highest fruit yield (550.39 g) and iron element content (289.2 mg/kg DW) were observed in low fertigation of 130 ml and nano chelate zinc of 1.5 g/l, whereas the lowest yield (123.56 g) and iron element content (123.92 mg/kg DW) were obtained in low fertigation of 90 ml and nano chelate zinc at 0 g/l. Also, the highest activity of catalase enzyme (3.25 units/g FW) was obtained in 1.5 g/l of nano zinc chelate and low fertigation of 90 ml treatments. In general, it can be concluded that zinc chelate nano-fertilizer at a 1.5 g/l is suitable for improving the yield and quality of Sabrina cultivar strawberries under low fertigation conditions. Therefore, based on the results of this study, it is possible to suggest the use of a low fertigation treatment of 110 ml along with 1.5 g/L of zinc chelate nano to reduce the consumption of nutrient solution and water for strawberry hydroponic cultivation.</span></span></span></span></span>
آنتوسیانین, آنزیمهای آنتیاکسیدانی, آسکوربیک اسید, عناصرمعدنی, فنل کل
Anthocyanin, Antioxidant enzymes, Ascorbic acid, Mineral elements, Total phenol
51
68
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-712-1&slc_lang=fa&sid=1
Parisa
Sadeghi
پریسا
صادقی
100319475328460034026
100319475328460034026
No
Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Iran
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
Hamid
Hassanpour
حمید
حسن پور
100319475328460034027
100319475328460034027
Yes
Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Iran
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران