Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1394
7
1
gregorian
2015
10
1
4
13
online
1
fulltext
fa
تاثیر سایه بر خصوصیات مورفو- فیزیولوژیک و محتوای اسانس ارقام مختلف نعناع
The effect of shade on Physiol- Morphplogical characteristics and essential oil of Mint
سایر موارد
others
پژوهشي
Research
نعناع یکی از مهمترین گیاهان دارویی و معطر دنیاست، با این حال تاثیر سطوح سایه بر تولید و اسانس نعناع شناخته نشده است. لذا این پژوهش با هدف بررسی تاثیر سطوح مختلف سایه دهی بر تولید سه گونه نعناع انجام شد. به همین منظور آزمایشی درطی سال های 1392-1391 در فضای باز مزرعه چاه اناری دانشگاه صنعتی اصفهان، در قالب طرح کاملاً تصادفی در 3 تکرار و بصورت گلدانی انجام شد. تیمار ها شامل: 5 سطح سایه (آفتاب کامل(شاهد)، 30-20 درصد سایه، 50-40 درصد سایه، 70-60درصد سایه و سایه 90-80 درصد) به عنوان محیط و9ژنوتیپ (کرج، همدان، اصفهان (گونه پونه M. longifolia)، طبس، قزوین و 7-1 (گونه piperita .M) و2-1، 3-11 و بجنورد (گونه نعناع سبز M. spicata) بودند. صفات وزن تر وخشک اندام هوایی ، وزن تر وخشک ریشه، محتوای کلروفیل و کاروتنوئید برگ، درصد و عملکرد اسانس اندام هوایی اندازه گیری شد. تجزیه آماری داده ها مطابق با تجزیه مرکب در چند محیط انجام شد. بیشترین وزن تر اندام هوایی (46/156 گرم در گلدان) در ژنوتیپ کرج در سایه 30-20% مشاهده شد. بیشترین وزن خشک اندام هوایی (60/46 گرم در گلدان) در ژنوتیپ اصفهان در سطح شاهد دیده شد. بیشترین وزن تر ریشه (47/263 گرم در گلدان) در ژنوتیپ کرج و در سایه 30-20% مشاهده شد. ژنوتیپ کرج در سایه 50-40% بیشترین وزن خشک ریشه (03/73 گرم در گلدان ) را به خود اختصاص داد. بیشترین محتوای کلروفیل b (89/6 میلی گرم بر گرم وزن تر) در ژنوتیپ اصفهان در سطح شاهد و بیشترین محتوای کاروتنوئید (71/5 میلی گرم بر گرم وزن تر) در ژنوتیپ قزوین در سایه 30-20% بدست آمد. بیشترین درصد محتوای اسانس (82/1%) به ژنوتیپ طبس در سایه 30-20اختصاص داشت. بیشترین عملکرد اسانس (16/80 میلی گرم بر گرم وزن تر) در ژنوتیپ اصفهان در 30-20 % سایه بود . در کل می توان نتیجه گرفت که چون هدف از پرورش گیاه نعناع استفاده از اسانس آن می باشد بیشترین محتوا و عملکرد اسانس در سایه 30-20% بدست می آید. در سطح شاهد و سایه 30-20% ژنوتیپ اصفهان، در سایه 50-40% ژنوتیپ کرج، در سایه 70-60% و سایه90-80 % هم ژنوتیپ 3-11 بیشترین وزن خشک اندام هوایی را تولید کردند. بالاترین میزان درصد اسانس در سطح شاهد، سایه 30-20% و سایه 50-40% از ژنوتیپ طبس، در سایه 70-60% و سایه 90-80% نیز از ژنوتیپ 2-1 بدست آمد. نتایج این آزمایش نشان داد که صفات اندازه گیری شده بستگی به ژنوتیپ و سایه داشت و انتخاب ژنوتیپ مقاوم به سایه امکان پذیر می باشد.
Mint is one of the most important medicinal and aromatic plants in the world, however, the effects of shading levels on growth and quality of mint accessions have not been well documented. Therefore, the purpose of this experiment was to determine the effects of five shade levels on production of nine mint genotypes. For this purpose a completely randomized design with three replications was conducted during the 2012-2013 growing season in pots in open space in Chah anari field in Isfahan University of technology. Treatments were: (0 (full sun), 20-30% shade, 40-50% shade, 60-70% shade and 80-90% shade) as different environment and 9 species of Mint: ( Karaj, Hamedan and Esfahan (M. longifolia), Tabas, Ghazvin and 7-1(M. piperita), 2-1, 11-3 and Bojnord (M. spicata) intensities. Shoot fresh and dry weights, root fresh and dry weights, leaf total chlorophyll and chlorophyll, a and b and carotenoid contents, essential oil content and yield were measured. The records data were analyzed using combined analyses of data. The highest shoot fresh weights (156/46 g per pots) were was measured under 20-30% shade in Karaj. The highest shoot dry matters (46/60 g per pots) were detected in Esfahan genotype under control ( full sun full). The highest root fresh weights (236/47 g per pots) were was recorded for Karaj genotype under 20-30%. The highest root dry matters (73/03 g per pots) were measured for Karaj genotype under 40-50%. The highest chlorophyll b (6/89 mg /g) was measured in Esfahan under sun full. The highest carotenoid contents were was detected in Ghazvin genotype under 20-30% shade level. The highest percent essential oil (1/82%) was recorded in Tabas genotype under 20-30%. The highest essential oil yield essential oil (80/16 mg/g) was registered in Esfahan genotype under 20-30%. Maximum. Under control and 20-30% shade Esfahan genotype, under 40-50% shade Karaj genotype, under 60-70% and 80-90% 3-11 genotype produce highest shoot dry matter. Highest percent essential oil under control level, 20-30% shade and 40-50% shade in Tabas, under 60-70% and 80-90% in 1-2 genotype obtained. Results of this experience showed that measurementd traits were d characters correlated todepends on the genotype and shade laevel and it is possible to selection tolerant genotypes. Esfahani genotype under control and 20-30%, Keraj genotype under 40-50%, 3-11 genotype under 60-70 and 80 to 90% shadings produced the highest shoot dry yield, respectively. Whereas, the highest essential oil content was recorded in Tabas genotype under control, 20-30 and 40-50% shadings and in 1-2 gentype under 60-70 and 80-90% shadings.
نعناع فلفلی, نعناع سبز, پونه, سایه دهی,درصد اسانس, عملکرد اسانس
M. longifolia, M. piperita, M. spicata, percent essential oil, yield essential oil
57
69
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-243-1&slc_lang=fa&sid=1
Hajar
Raie Dehaghi
هاجر
راعی دهقی
hajarraie@gmail.com
10031947532846004729
10031947532846004729
Yes
Department of Agronomy and Plant Breeding
دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان
Jamshid
Razmjoo
جمشید
رزمجو
krazmjoo@cc.iut.ac.ir
10031947532846004730
10031947532846004730
No
Department of Agronomy and Plant Breeding
دانشکده کشاورزی
Mohammad Reza
Sabzalian
محمد رضا
سبزعلیان
sabzalian@cc.iut.ac.ir
10031947532846004731
10031947532846004731
No
Department of Agronomy and Plant Breeding
دانشکده کشاورزی
Ahmad
Arzani
احمد
ارزانی
a_rzani@cc.iut.ac.ir
10031947532846004732
10031947532846004732
No
Department of Agronomy and Plant Breeding
دانشکده کشاورزی